Négynapos versenyre készülnek

Battle on Snow, kilencedszer

57

Az ország legnagyobb hódeszka­versenyét tartják a jövő hét végén a Madarasi-Hargitán. A csíkszeredai RideMore SK szervezésében zajló fesztiválon a hódeszkások és a sízők krossz és slopestyle kategóriában állnak rajthoz. Több mint száz résztvevőre számítanak a szervezők.

Kinda Géza versenyt szervez, sportol és edzőként is tevékenykedik Fotó: Kopacz Gyula

Kilencedik alkalommal tartják meg idén a Battle on Snow elnevezésű fesztivált, amelyre az ország legjobb téli extrém sportolóit várják. A csíkszeredai RideMore SK szervezésében zajló négynapos eseménynek idén is a Madarasi-Hargita ad otthont március 21. és 24. között.
Kinda Géza, a RideMore SK versenyzője és edzője ezúttal az esemény szervezőjeként azt mondta, az ország legnagyobb hódeszka- és síkrosszversenyére több mint száz résztvevőt várnak.
– Négy kategóriában hirdettük meg a versenyt, és nagyon fontos, hogy mind a négy versenyszám olimpiai sportág – mondta Kinda Géza, aki a tavalyi, Pjongcsangban tartott téli olimpián pályanyitóként volt jelen a hódeszka-számokban. – Sí- és hódeszka-krosszban, illetve slopestyle-ban lesznek versenyek, a hódeszka-korsszviadal pedig egyben országos bajnokság is – mondta Kinda, hozzátéve, hogy az amatőrökre és a gyerekekre is gondoltak, így számukra is szerveznek viadalt.
Az esemény fesztivál jellegét a versenynapok végén sorra kerülő koncertek adják. A szervező elmondta, az elmúlt években is sok néző látogatott ki a versenyekre, így idén is azzal számolnak, hogy mintegy félezren tekintik meg a versenyeket a helyszínen. Romániában három hópark létezik, Straja és Nagyszeben mellett azonban nem túl magasak az ugratók.
– A Madarasi-Hargitán kialakított hópark két hódeszkaparkkal rendelkezik, ez közepes nehézségű, amelyen már nagyobb viadalokat is lehetne tartani. Mi ugyan próbálkoztunk az elmúlt években nemzetközi versenyek szervezésével, de akkora költségvetésből, amellyel mi rendelkezünk, nem lehet egy nagyobb horderejű viadalt tartani. Ettől függetlenül lesznek külföldi sportolók a rajtnál a jövő hét végi versenyen – tette hozzá Kinda Géza.
A Madarasi-Hargitán a sípálya-tulajdonosok sokat segítettek, rengeteg havat toltak nagy halomba ahhoz, hogy az ugratókat megfelelően alakítsák ki. Mind Szentegháza, mind pedig Ivó felől jól megközelíthető a versenyhelyszín, arra azonban a szervező felhívta a figyelmet, hogy hóláncot mindenképp vigyenek magukkal az autósok, akár nézni, akár versenyezni mennek majd a Madarasi-Hargitára.
Március 21-én és 22-én a szabadedzéseket tartják, 23-án a sí- és hódeszka-slopestyle viadalokra kerül sor, míg vasárnap a hódeszka- és síkrossz-versenyeket tartják. A versenyeket követő party meghívottjai Andi Moisescu, DJ Wicked, az Abasc és a Grimticks lesznek.

Remek eredmények
A RideMore SK vezetője a hódeszkások eredményeiről is beszámolt. Kinda Géza elmondta, a héttagú román válogatott minden sportolóját a csíkszeredai klub adja, közülük ketten világ- és Európa-bajnokságon is indultak, utóbbin pedig a jövő hónapban is jelen lesznek.
– Iszlay Mátyás indul a március 29. és április 5. között a szlovéniai Roglaban sorra kerülő ifjúsági világbajnokságon, és reméljük, hogy az idei eredményeit tekintve egy jó helyezéssel térhet haza – mondta a RideMore SK vezetője, aki egyben a csíki sportolót is edzi. Kinda amúgy idén részt vett a február 1. és 10. között az Egyesült Államokban tartott hódeszka-világbajnokságon, ahol a 41. helyen zárt, tavaly december végén pedig 66. lett az olaszországi Cerviniában tartott világkupa-futamon.
Iszlay Mátyás az idény során sérülése miatt nem volt sok versenyen, de ahol indult, remek helyezésekkel zárt. Cerviniában a vk-futamon a 81. lett, az elmúlt hétvégén az örményországi Gudauriban tartott Európa-kupa-futamon a 37. helyen zárt, ám a FIS-kategóriás viadalon az ötödik lett, tavaly pedig egy ausztriai ifjúságiak számára kiírt viadalon a nyolcadik helyet szerezte meg.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek