Negyedével csökkent a német krumplitermés

Hivatalosan is bejelentették, amit a termelők tudtak

27

25 százalékkal maradt el a szokásostól az idei burgonyatermés és a gumók sokkal kisebbek a vártnál – ismerte el a német mezőgazdasági minisztérium.

Az Európai Unióban évente átlagosan mintegy 53 millió tonna burgonyát takarítanak be. Németország, a legnagyobb termesztő, általában 10-12 millió tonnával szokott az élen állni, azonban idén a német–lengyel síkságon hónapokig tartó aszály negyedével csökkentette a betakarított termésmennyiséget. Mindezt most már a német mezőgazdasági minisztérium is elismerte. A burgonyatermésben okozott aszálykárt az éghajlatváltozás rovására írják, szakemberek pedig attól tartanak, hogy a szélsőséges időjárási körülmények egyre gyakoribbakká válnak. Amint Katja Börgermann, a Német Gazdálkodók Szövetségének tisztségviselője elmondta, a 2003-ban átvészelt aszályról úgy beszéltek, hogy ilyen évszázadonként csak egyszer fordul elő. Eltelt 15 év, és a mezőgazdaság számára katasztrofális nyár megismétlődött. Félő, hogy akár az is bekövetkezhet, mint 1976-ban, amikor a német burgonyatermés – szintén az aszály miatt – 40 százalékkal esett, és az árak Európa-szerte az eget ostromolták: karácsonyra Nagy-Britanniában például hatszor annyiba került egy kiló krumpli, mint egy évvel korábban. Az áremelkedés idén is megkezdődött Spanyolországban, és már a kanadai burgonyafeldolgozó, a McCain Foods is 20 százalékkal emelte termékei árát.
Katja Börgermann szerint a megoldás ismert: fejleszteni kell az öntözőrendszert, és új, szárazságtűrő fajtákat kell kitenyészteni, ám mindez sok időbe telik, és félő, hogy az európai mezőgazdaság kifut az időből.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek