Negyed évszázados a Kárpát-medencei szintű rendezvény

Borsos Miklós Alkotótábor

167

Jubileumi, 25. alkalommal nyitották meg kedden a Kárpát-medencei Borsos Miklós Alkotótábort. Gyergyószárhegyen Böjte atya gyermekotthonában gyűltek össze a táborozók és a pedagógusok. A jubileumi alkalomból kiadvány is napvilágot látott.

Huszonötödször nyitották meg a Borsos Miklós Alkotótábort Fotó: Nagy Levenete

Idén is megszervezte a gyergyó­csomafalvi Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány képzőművészeti alkotótáborát, tegnapelőtt este tartották a megnyitót. A tábor célja lehetőséget adni évente a tehetséges 10–14 éves gyerekeknek, hogy művészek társaságában alkossanak, élményanyagot gyűjtsenek és kapcsolatokat építsenek. A táborba pályázat útján lehet bejelentkezni, és mivel idén a Mátyás király-emlékév a tábor témája, így a pályamunkáknak is ebben a témakörben kellett készülniük. Ezeket az alkotásokat állították ki a megnyitón.
A tábort 25 évvel ezelőtt szervezték meg először, akkor a Csiky-kert adott otthont neki.
– Legelőször helyi és magyarországi gyerekek találkoztak, s elmondhatjuk, hogy a 90-es évek elején ez nagy dolog volt. Majd jöttek a csángók, ők is megismertek minket, s mi is őket. Ez így nagyon szép játék volt, mögötte pedig határozott társadalmi eszme húzódott meg, amit az alapítvány képviselt – mondta el a kezdetekről Balázs József gyergyóalfalvi festőművész, a tábor művészeti vezetője. Hangsúlyozta, a táborból híres művészek kerültek ki, akik vallják, hogy itt kaptak olyan élményeket, amelyek a képzőművészeti pálya felé terelték őket. Szatmári Magdolna magyar szakos pedagógus azt mondta, 25 évről szólva talán nem tűnik soknak, de ha belegondolunk, hogy Petőfi Sándor ennyit élt és szinte ezer verset hagyott maga után, akkor már megértjük, hogy ez bizony nagyon hosszú idő.
A felszólalók méltatták azokat a személyeket, akik a tábor folytonosságát biztosították, kiemelten Bancsi Edit tanárnőt, akit a tábor lelkeként emlegettek. Borsos Géza, a Borsos Miklósért Alapítvány elnöke kifejtette: nagy teljesítmény, hogy 25 éve él a rendezvény és megőrizte saját szellemiségét.
A szervezők kiadtak egy kis könyvet is idén, amely a tábor elmúlt 25 évét foglalja össze.
A megnyitón elhangzott: az oktatók célja, hogy a részt vevő gyerekek felfedezhessék az alkotás örömét és új látásmóddal, önkifejezési eszközökkel gazdagodva térjenek haza.
Idén a Gyergyói-medence több településéről érkezett gyerekek mellett magyarországi és csángóföldi diákok is alkotnak Szárhegyen.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.