Negyed évszázad hűség

31

A Gyergyószentmiklósi Szent Benedek Tanulmányi Központban szerény, de nagyon bensőséges ünnepség keretében, 25 éves – azaz ezüst – évfordulót ünnepeltünk. Emlékező, hálaadó szentmise keretében tekintettünk vissza az éppen egy negyed évszázada útjára indított Agro-Caritas Alapítvány kezdeteire és bejárt életútjára. Az egybegyűlt ünneplő, emlékező közösség, a visszavonult és aktív munkatársak, önkéntesek, helybéliek és külföldiek örömmel kapcsolódtunk be a szentmisébe, amelyet Ft. Barth Otto alapító igazgató mutatott be, Ft. Sajgó Balázs, a Caritas lelki vezetője és Ft. György Balázs plébános segédletével.
Bevezető beszédében Ft. Barth Otto hálás lelkülettel és nagy tisztelettel emlékezett meg azokról a jeles egyházi és világi személyiségekről, akiknek kezdeményezéséből, állhatatos kitartásuk, áldozatos munkájuk révén és anyagi támogatásával, szárnyra kapott ez az egész egyházmegyére kiterjedő mezőgazdasági projekt.
Elsőként Nt. Bálint Lajos érsek úrról emlékezett meg, mondván, hogy az egyházmegye napi gondjai mellett szívén viselte hívei hétköznapi gondjait is, és fáradhatatlan igyekezettel próbálkozott segítő kezet nyújtani Erdély gazdatársadalmának, az akkori útkereső kilátástalanságban. Fontosnak tartotta, hogy a lelkiek mellett az egyház erkölcsi, szellemi, de nem utolsósorban anyagi támogatója is legyen a föld népének. Nemcsak ötletgazdája volt a segítségnyújtásnak, de vezéregyénisége, szervezője, csapatépítője is, ugyanakkor támogatója és vigasztalója a csüggedőknek, bátorítója a lankadóknak. Ebben a kezdeményezésben nyitottságra, érdemi fogadókészségre talált Ft. Hajdó István gyergyói főesperes személyében. Ebből a kreatív együttműködésből sarjadt ki az Agro-Caritas Alapítvány, a projekt szellemi és irányító központja pedig Gyergyószentmiklós lett. Az érsek úr személyes közbenjárása révén került át Ft. Barth Otto a szomszédos egyházmegyei Bakováról Gyergyóba, háromkút-magyarbékási plébánosnak. Egyidejűleg szorgalmazta azon külföldi kapcsolatrendszer kiszélesítését, amely az erdélyi és a külföldi egyházi szervezetek között kialakult a ’89-es változások után.
Az alapító okiratban megfogalmazott célok, a mai napig érvényesek és meghatározóak az egység munkájában, mind a gazdák szellemi-szakmai felzárkóztatása, mind a technikai felszereltség javítása tekintetében.
Ebben a szellemben született meg, és fejlődött szakmai képzési központtá a Csiky-kertben a Szent Benedek Tanulmányház, a Varga Katalin utcában a gazdasági telephely, állattenyésztési, gépesítési, kertészeti és tejfeldolgozási szakirányú bemutató jelleggel és gyakorlófelületekkel.
A kezdeti gépsegély és használt mezőgazdasági gépbehozatal szervezése mellett nagyon eredményesnek bizonyult a bajor és svájci gazdaszervezetekkel kiépített együttműködés, amelynek keretében erdélyi fiatalok vettek részt gyakornoki képzésen, munkavállaláson. Ez a program – abban az időszakban – egyedülálló lehetőség volt fiataljaink számára. Éltek is vele, fiúk és lányok, ezer főt meghaladó létszámban.
A 25 évvel ezelőtt alapított és bejegyzett Agro-Caritas Alapítvány jelentette azt a csírát, amelyből kinőtt a későbbi Caritas mezőgazdasági részleg, majd a Caritas Vidékfejlesztés. Ma e megnevezés alatt működik, a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Caritas szervezet alegységeként.
Az ünneplők nevében Kastal László, a Caritas Vidékfejlesztés igazgatója köszöntötte a résztvevőket, hazai és külföldi meghívottakat, megköszönve az alapítók és a fenntartók segítőkészségét, anyagi és szellemi hozzájárulását, az immár negyed századot megért kezdeményezés sikerre viteléhez.
Len Emil, Gyergyószentmiklós megyei jogú város alpolgármestere is köszöntötte a vendégeket, és a városvezetés nevében, a város polgárainak elismerését szimbolizáló díszoklevelet adott át Ft. Barth Otto úrnak, ezzel köszönve meg a város és a vidék felemelkedése érdekében kifejtett közhasznú tevékenységét.
Érdekes színfoltja és méltó befejező aktusa volt az eseménynek az a könyvbemutató, amellyel a jelenlevőket meglepték a szervezők. Ennek keretében a szerző-szerkesztő Barth Otto bemutatta a Verbum Kiadó gondozásában 2017-ben megjelent Pál József Emlékkönyv című kötetét, amelynek egy-egy dedikált példányával ajándékozta meg a jelen levő érdeklődőket.

Dr. Gál József, Gyergyószentmiklós

Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek