Négy vonalon a megvalósításokig

Konferencia az erdők jövőjéről

93

Számtalan jó kezdeményezés bukik meg szervezetlenség vagy forráshiány miatt, ezért Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége négy szegmensre osztva szakmai találkozókat szervez az erdő témájában. Az érintettek tegnap gyűltek össze az első konferenciára.

Fotó: László F. Csaba

Hargita megyei erdők jövője címmel hirdette meg első erdészeti témájú konferenciáját a megyei önkormányzatnak alárendelt Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége. Cilip Árpád igazgató elmondta: az ügynökség újraalakulása óta számos olyan projektet karoltak fel, amely korábban nem kapott kellő figyelmet. Az erdő is nagyobb figyelmet és költségvetést érdemel – jegyezte meg az igazgató –, ezért idéntől ebbe az irányba is elmozdulnak.
– Az erdő sokszínű, tág témakör, ez pedig bizonyos szempontból hátrány nekünk. Ezért idéntől négy különböző „fejezetre” bontjuk, és ezek mentén haladva igyekszünk legalább kéthavonta tető alá hozni egy-egy konferenciát, nemcsak Csíkszeredában, hanem bárhol a megyében – fogalmazott Cilip Árpád. – A megvalósításhoz szükséges források nagyon sok esetben megvannak, de a szervezetlenség vagy az információhiány miatt számos jó kezdeményezés elbukik. Az ügynökségünkkel ezeket a hiányosságokat szeretnénk kiküszöbölni.
Becze István megyei tanácsos, a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke kifejtette: az erdő és az agrárium kiemelt erőforrásai a Székelyföldnek, ezért az erdőgazdálkodás és a mezőgazdaság szorosan összefügg, a két ágazat tevékenységét érdemes messzemenőkig összehangolni.
Az erdők témakörének négy területe az ügynökség felosztása szerint a fakitermelés és -feldolgozás, a fejlesztések és beruházások, az erdő mint környezeti tényező, illetve a lehetőségek az erdeinkben. A tegnapi konferenciára 10 előadást terveztek, a felsorolt irányvonalak mindegyikében elhangzott legkevesebb két prezentáció.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek