Négy oktató, négy előadás

Sapientia-sátor Tusványoson

117

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem idén is jelen lesz a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor eseményein. Az egyetem oktatói mellett magyarországi partneregyetemük, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) előadói is színesíteni fogják a Sapientia-sátor tusványosi programkínálatát.

A mai nap folyamán a Csíkszeredai Kar vár minden érdeklődőt színes programokkal és érdekesebbnél érdekesebb előadásokkal. 10 órától sapientiás ébresztővel nyitunk, majd Tehetséggondozás határok nélkül! címmel bemutatják a Márton Áron Szakkollégiumot, az ELTE-n elérhető részképzési lehetőségeket, a külhoni magyar fiatalok számára megpályázható ösztöndíjakat és az ELTE Nyári Egyetemet.
Ezt követően elkezdődnek az előadások, amelyeket a Csíkszeredai Kar oktatói tartanak. Elsőként Tánczos Levente József egyetemi tanársegéd A bitcoinon túl. Blockham, a bizalom új köntösben című előadását hallgathatja a közönség. A kriptovaluták az előző év, de talán még az idei évnek is az egyik slágertémája, ezek közül is kiemelkedett a bitcoin körüli őrület – olvasható a leírásban, amiből kiderül az is, hogy a Sapientia-sátorban szó esik erről az új hullámról, a mögötte lévő technológiáról, valamint arról is, hogy miért lesz hatással várhatóan mindez a pénzügyekre, az egész életünkre, a bizalomról alkotott képünkre.
Tusványosi életkép – Vizuális szociológiai fotóverseny címen lesz fotóverseny, amelyet dr. Bálint Gyöngyvér egyetemi adjunktus irányít. A fotóverseny célja, hogy társadalmi tárgyú, elsősorban illusztrációs, esemény- vagy csendélet fotókon keresztül mutatja be a Tusnádfürdőn megrendezett diáktábor világát. A további részletek majd a Sapientia-sátorban hangzanak el, és az első helyezett táblagépet kap ajándékba.
Dr. Máthé István egyetemi docens a Tudománynépszerűsítés az egyetemi honlaptól a New York Times-ig címmel tart előadást, továbbá az is kiderül, hogy ehető-e a hó, és megtudhatjuk azt is, hogy melyik forrásvíz iható, és milyen hatással van a zsúfolt forgalom a levegő minőségre.
A tolmácsolás kihívásai – amit a Google Translate nem tud, azt dr. Prohászka-Rád Boróka egyetemi adjunktus mondja el a közönségnek. Többek közt megmutatják azokat a helyzeteket, amelyekre a Google Translate sincs felkészülve, és ismertetik, hogy mit lehet tenni, ha elakadunk a tolmácsolásban.
Az előadások mellett Laborkukac Flashmob is lesz: a szervezők megkérik a résztvevőket, hogy ha fehér köpenyes arcokkal találkoznak, ne lepődjenek meg, csak a sapientiások lesznek, akik meglepetéssel készülnek a rendezvényen.

Szőke Zsuzsa

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.