Négy európai harcol a címért

Uruguay és Brazília mellett az oroszok is búcsúztak

176

Négy európai válogatott harcol a világbajnoki címért, miután a negyeddöntők során búcsúzott az addig még állva maradt két dél-amerikai gárda is. Uruguay és Brazília mellett az oroszok és a svédek számára is véget ért az idei labdarúgó-világbajnokság. Eddig csak négyszer fordult elő a vébék történetében, hogy csak európai gárdák jutottak az elődöntőbe. A mostani az ötödik alkalom.

Hat európai és két dél-amerikai válogatott volt versenyben az oroszországi labdarúgó-világbajnokság negyeddöntői előtt, ám az elődöntők már Európáról szólnak. Uruguay-t a franciák, Brazíliát a belgák búcsúztatták, a házigazda oroszok tizenegyespárbaj után metrózhattak haza, míg a svédeket az angolok ütötték el a továbbjutástól.
Egyébként ötödször fordult elő, hogy kizárólag európai csapatok lesznek a négy között a világbajnokságon, ez először 1934-ben történt meg, akkor az olasz, a csehszlovák, a német és az osztrák válogatott játszotta az elődöntőt. 1966-ban Anglia, NSZK, Portugália és Szovjetunió jutott a legjobb négy közé, 1982-ben Olaszország, NSZK, Franciaország és Lengyelország játszott a döntőbe jutásért, míg 2006-ban az olasz, a német, a francia és a portugál csapat jutott túl a negyeddöntőn. Most Franciaország, Belgium, Anglia és Horvátország játszik a döntőbe jutásért. Érdekesség, hogy mind az ötször Európában volt a vébé, amikor csak európaiak jutottak a legjobb négy közé. Az is nyilvánvaló, ha a belgák bejutnak a döntőbe, míg a másik ágon Anglia elveszíti az elődöntőt, akkor új vb-győztes lesz. Utoljára 2010-ben került fel új név a trófeára (Spanyolország).
Péntek délután a franciák úgy győzték le Uruguay-t, hogy két kapura lövésből kétszer voltak eredményesek, igaz, Griezmann góljához kellett Muslera hibája is. Este a Brazília – Belgium találkozó az idei világbajnokság egyik legjobb mérkőzése volt, az első tíz percben a dél-amerikaiaknak három nagy helyzetük is volt. A 12. percben gólt is szereztek a brazilok, igaz, nem az ellenfél kapujába: egy jól elvégzett belga szöglet után Fernandinhóról került a labda a dél-amerikaiak kapujába. Az első félóra végén az európaiak már kettővel vezettek, Kevin de Bruyne a kilencedik belga, aki gólt szerzett ezen a vb-n. A második félidőben a brazilok rohamainak hősiesen ellenálltak a belgák, a 76. percben megszületett a szépítő találat is, előtte azonban volt két tizenegyesgyanús helyzetük is a dél-amerikaiaknak, ám a VAR rendszer nem jelzett egyik esetben sem szabálytalanságot. A ráadásban még volt egy brazil helyzet, ám több gól nem született.
Szombaton délután nem túl látványos meccsen Anglia félóra után szerzett vezetést, egy óra után pedig megduplázták előnyüket, mindkét gólt fejjel juttatták a svéd kapuba. Este az oroszok a 31. percben vezetést szereztek, de a horvátok nyolc perccel később egyenlítettek, és hiába volt iramos a meccs, a rendes játékidőben nem született több gól. A hosszabbítás első félidejének végén a horvátok vezetést szereztek, negyedórával később az oroszok egyenlítettek, így következett a tizenegyespárbaj, amely során két orosz is hibázott az egy horváttal szemben, így utóbbiak jutottak a legjobb négy közé.
Emelkedett a gólátlag
A hétvégén lejátszott negyeddöntők során tovább emelkedett a világbajnokság gólátlaga, amely így alig marad el a négy évvel ezelőtti, brazíliai tornáétól. A csoportkör 48 találkozója során 2,54 találat született mérkőzésenként, ez a nyolcaddöntők során 2,61-re emelkedett, míg a négy negyeddöntőn esett 11 góllal, amely 2,75-ös átlagot jelent, 2,62-re nőtt. Ez mindössze öt századdal marad el a 2014-es vb-től.
A 11 város 12 stadionjában eddig 2 747 054 néző tekintette meg az összecsapásokat, ami 45 784-es átlagot jelent. Utóbbi szám csökkent a negyeddöntők során, de a hátralévő négy meccsen biztosan nő majd, mert azok a két legnagyobb létesítményben, a szentpéterváriban és a moszkvai Luzsnyikiben lesznek. Ez az átlag elmarad az elmúlt három vb nézőszámától, ami az arénák befogadóképességével magyarázható.
Ami már biztos, hogy európai győztese lesz a vb-nek, ugyanis a legjobb nyolc között kiesett a két dél-amerikai gárda, Uruguay és Brazília, így 1934, 1966, 1982 és 2006 után ötödször fordul elő, hogy tisztán európai elődöntők lesznek.

Negyeddöntők
Uruguay – Franciaország 0–2 (0–1) /Varane (40.), Griezmann (61.)/.
Brazília – Belgium 1–2 (0–2) /Renato Augusto (76.), illetve Fernandinho (13. – öngól), de Bruyne (31.)/.
Svédország – Anglia 0–2 (0–1) / Maguire (30.), Dele Alli (60.)/.
Oroszország – Horvátország 1–1 (1–1; hosszabbítás után 2–2) – tizenegyesekkel 3–4 /Cserisev (31.), Mário Fernandes (115.), illetve Kramaric (39.), Vida (101.)/.
Az elődöntők műsora: holnap: Franciaország – Belgium (21); szerda: Horvátország – Anglia (21).

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek