Ne várjuk meg a krónikus májgyulladás szövődményeit!

Majdnem másfél millió személyt érint Romániában

56

A májgyulladás, vagyis a hepa­titsz B és C elleni küzdelem világnapját 2004-től tartják meg. A július 28-ra időzített világnap célja, hogy emlékeztesse az embereket a hepatitisz vírus veszélyeire, és felhívja a figyelmet a betegség gyógyításának lehetőségeire.

Mintegy 300 millió embernek nincs tudomása arról, hogy vírusos májfertőzéssel él. Ha a hepatitiszt időben nem fedezik fel és nem kezelik, akkor krónikus májbetegséget, májcirrózist és májrákot okozhat – olvasható a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság szerkesztőségünknek is eljuttatott közleményében.
Az Egészségügyi Világszervezet 2016 májusában összehívott közgyűlésén elfogadták a világ első, vírusos hepatitisszel kapcsolatos globális egészségügyi stratégiáját és jóváhagyták a globális célkitűzéseket. Ezek között szerepel, hogy 2020-ra nyolcmillió hepatitisz B, illetve C vírussal fertőzött betegnek kell kezelésben részesülnie, és 2030-ra a fertőző májgyulladás már ne legyen népegészségügyi probléma. A kampány témája: a vírusos hepatitisz felszámolása. A tudatosítás célja a betegséggel kapcsolatos ismeretterjesztés és a megelőzés, a szűrővizsgálatokhoz, terápiás eljárásokhoz való hozzáférés javítása által.
Romániában a májgyulladással küszködő betegek érdekeit képviselő egyesület, az APAH-RO kezdeményezésére az ország több megyéjében indult el a betegségben szenvedők felkutatása. Idén májusban történtek meg az első lépések, amelynek köszönhetően a hátrányos helyzetben, kis jövedelemből élők körében végeztek vizsgálatokat.
Az akció keretében Brassó, Kolozs, Szucsáva és Giurgiu megyében végzett 420 teszt eredményeképpen 11 hepatitisz C-ben, 20 hepatitisz B-ben, illetve egy hepatitisz B és D-ben szenvedő beteget fedeztek fel. A egyesület által közölt adatok szerint egyébként Romániában körülbelül 600 ezer krónikus hepatitisz C-ben, és mintegy 800 ezer hepatitisz B-ben szenvedő ember él.
A Egészségügyi Világszervezet adatai szerint világszerte mintegy 325 millió ember szenved a B és C típusú májgyulladás valamelyik formájában. A szövődmények kialakulásának következtében évente mindegy 1,34 millió ember veszíti életét, az esetek 60 százalékában a későn felfedezett májrák a halál oka.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.