2021, január 25, hétfő.
custom_html_banner1

Ne tedd, csak ha tényleg Te akarod!

A szexuális nevelés fontossága, megkerülhetetlen volta mellett foglalt állást Szalay Zsuzsanna pszichológus egy fiataloknak szervezett előadáson. Ha már otthon a szülők nemigen beszélnek erről, a téma kapjon teret, keretet az iskolai oktatásban, ahol szakemberek készíthetik fel a diákokat az élet dolgaira. Mert az információhiány, a felkészületlenség és éretlenség ezen a területen is sikertelenséghez vezethet.

Bándi Szabolcs és Szalay Zsuzsanna. Agyonhallgatott témákról nyíltan Fotó: Szabó Károly
Bándi Szabolcs és Szalay Zsuzsanna. Agyonhallgatott témákról nyíltan Fotó: Szabó Károly

Fiatalokat megszólító előadássorozatot indított a Plusz közösségi szervezet. A Sapientia – EMTE csíkszeredai karának kommunikációs hallgatói hiánypótlóként indították a kezdeményezést, hiszen olyan témákról terveznek beszélni, amelyek általában kimaradnak az iskolai tananyagból, de az otthoni beszélgetésekből is. Egyelőre Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában tartanak előadásokat – mondta el Bándi Szabolcs, a szervezet vezetője. A nyitást Szalay Zsuzsanna Érettségi felkészítő szexualitásból című előadása jelentette. Nagy érdeklődés volt a téma iránt, a G.Café tegnapelőtt este teljesen megtelt.
Az iskolapszichológusként is dolgozó szakember határozottan amellett foglalt állást, hogy a szexuális nevelés sokkal hangsúlyosabban meg kellene jelenjen a közoktatásban, és örvend annak a hazai kezdeményezésnek, hogy legyen a tanterv része, de legalább opcionális tantárgyként kerüljön be az iskolai programba. Miért? Mert általában agyonhallgatott a téma, vagy a felvilágosítás kimerül az ijesztgetésben és saját tapasztalatai szerint is hatalmas az információhiány a fiatalok esetében. Ez viszont veszélyeket rejt magában, hívta fel a figyelmet Szalay.
Kultúránkban amúgy is gyermekcipőben jár a szexualitás nyílt és egészséges kezelése, hangzott el, pedig a nemiség alapvető emberi szükséglet, és a személyiség alakulásának hangsúlyos része a pszichoszexuális fejlődés is.
A szakember beszélt az ún. „randierőszakról”, a nemi szerepek alakulásáról, buktatóiról a serdülőkorban, majd felvázolta, hogy meglátása szerint mit kellene tartalmaznia egy szexualitással foglalkozó tantárgynak.
Egyik része ennek a szexuális önismeret lenne, ahol az alapvető anatómiai, biológiai tudástól kezdve el egészen a testképig, a vágy természetéig, a férfiak, nők különbözőségéig sok fontos dolgot kellene átbeszélni a serdülőkkel. Második fejezetként az intimitás kérdését nevezte meg a pszichológus, mivel az intimitásra való képesség nélkül nem élhető meg egészséges párkapcsolat. Végül a tantárgynak a biztonságosság témáját kellene alaposan körbejárnia. Az egyórás előadás végén felolvasott szexuális életre vonatkozó „tízparancsolatból” kiderült, hogy a testi biztonság mellett ugyanolyan fontos a lelki biztonság is – ideális esetben a fiatalok úgy kezdik el a nemi életet, hogy testük, lelkük integritását meg tudják őrizni, és nemcsak a nem kívánt terhesség ellen képesek védekezni, de például a zsarolásnak ellenállni, az erőszakot megelőzni is.
Szalay Zsuzsanna Csíkszeredában is tart előadást ebben a témában november 18-án. A következő téma az öltözködés, Facebook-profil, az önkéntesség lesz, akkor Sipos Betti televíziós szerkesztő-riporter, kommunikációs tanácsadó lesz az előadó.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,355RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb