Ne szedjük le, inkább fotózzuk!

Nárciszmezők Udvarhelyszéken

56

Virágba borultak a nárciszrétek, és a hosszú hétvégén illatos célpontot jelentettek számos kirándulónak. Udvarhelyszéken több is van belőlük, de közülük csak egyetlenegy, a szentegyházi nárciszmező élvez védett státuszt. Ennek ellenére mindegyikre vigyázni kellene, hiszen van olyan rét is, amely már teljesen eltűnt – hívja fel a figyelmet Ambrus László ökológus.

Nárciszrét a Nyúlád-tetőn. Tömény gyönyörűség Fotó: Asztalos Ágnes

Hagymás-mezőn, Oklánd és Lövéte között egykor, még 20-30 évvel ezelőtt is tömegével nyíltak a nárciszok, ma már csak elvétve akad egy-két példány. Ambrus László, az OTUS Egyesület ökológusa segítségével térképeztük fel a Székelyudvarhely térségében található nárciszmezőket.
A Cekend-tetőn könnyű sétával közelíthető meg a csillagos nárcisz élőhelye, kisebb-nagyobb foltokban Oroszhegy fölött, a Nyúlád-tetőn is megcsodálható ilyenkor a fehér virágözön. Ezen a helyen az elkerített részeken maradt meg leginkább a növény, helyenként szinte kaszálni lehet a kecses, finom, fehér „csillagú” virágot. A szentegyházi nárciszrét valójában Lövéte területén fekszik, és itt mintegy 10 hektáron pompázik április–májusban. Ez az egyetlen, megyei és országos szinten is védett nárciszrét a térségben – tudtuk meg Ambrus Lászlótól.
A csillagos nárcisz nagyon hasonlít a fehér nárciszra, de az előbbit Európában veszélyeztetett fajként tartják nyilván. Az európai, vadon élő élővilág és a természetes élőhelyek védelméről szóló Berni Egyezmény szerint védett növényről van szó, az egyezményhez Románia is csatlakozott, e szerint gyűjtése és árusítása tilos (lenne). A csillagos nárciszt ugyanakkor a Hargita Megyei Tanács 162/2005-ös határozata is a védett növények között sorolja fel, bár szankciókat nem határoz meg az élőhelyek vagy a növényállomány károsítása szempontjából.
– A csillagos nárcisz általában nedves hegyi kaszálókon, lápréteken nyílik. Értelemszerűen a lecsapolás az élőhely eltűnéséhez vezet, de minden egyéb olyan változás is, ami a terület hasznosítása közben keletkezik. Ilyen például a mező beszántása vagy az intenzív legeltetés – részletezte az ökológus.
A virággyűjtés sem tesz jót a nárciszréteknek. Ambrus megemlíti, hogy van olyan elmélet is, miszerint általában a legszebb példányokat szedjük le, így negatív szelekciót indítunk be, és lassanként kisebbek, satnyábbak lesznek a kinyíló példányok. Bár egy-két szál leszakításától még nem történik semmi baj, a tömeges gyűjtés nem ajánlott – hangsúlyozta Ambrus László.
Az ökológus megjegyezte továbbá, hogy az utóbbi időben egyre korábban nyílnak ki az első virágok, idén is már április végén virágba borultak a rétek. Mint ismert, május vége felé két udvarhelyszéki fesztiválja is van a nárcisznak, az egyiket Szentegyházán, a másikat Oroszhegyen szervezik.
Sajnos, ebben az időszakban utcai virágárusoknál, piacokon is megjelennek a nárciszcsokrok. A helyi rendőrségnél érdeklődtünk, hogy végeznek-e ellenőrzéseket, és egyáltalán mit tehetnek a védett növények árusítása ellen, de a válaszadást visszautasították.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek