2021, január 18, hétfő.

Ne fázzanak a betegek

Decembertől jobb minőségű, költséghatékonyabb fűtésrendszert indítanak el a Gyer­gyó­tölgyesi Pszichiátriai Intézetben. Jelenleg annak a három új kazánnak a felszerelése zajlik, amelyek beszerzését Hargita Megye Tanácsa támogatta – tájékoztatta lapunkat Csibi Veronika, az intézmény igazgatója. Nem hallgatta el, igazi megváltást jelent az új rendszer, a régivel ugyanis sok baj van.

Veszteségesen működnek a régi kazánok. Többéves gond
Veszteségesen működnek a régi kazánok. Többéves gond

Új kazánnal fűthetnek decembertől a Gyergyó­tölgyesi Pszichiátriai Intézetben. Az 5 millió 146 ezer lejes beruházás keretében már tavaly kicserélték a fűtésvezetékeket, előreszigetelt csöveket szereltek fel, és új csaprendszerekkel csatlakoztatták a kazánokhoz. A három, részben automatizálható, Hertz típusú 300 kW-os kazán felszereléséhez már a napokban hozzáláttak. Csibi Veronikától, az intézet igazgatójától megtudtuk, az új rendszer elindítását december elsejétől tervezik.
Elmondta, a szakemberek már rákapcsolták a villanyhálózatra az új hőközpontot, a következőkben pedig a további szükséges lépéseket is végrehajtják annak érdekében, hogy az év utolsó hónapjától kezdve mind az intézmény alkalmazottjai, mind az ápoltak jobb hőkomfortot élvezhessenek.
A pszichiátriai intézetben korábban folyékony üzemanyaggal fűtöttek, az új rendszernek köszönhetően azonban kétfajta pellettet és fazúzalékot is használhatnak majd.
– Csak a baj van a régi kazánokkal, nagyon hálásak vagyunk a megyei önkormányzatnak a segítségért – fogalmazott lapunknak Csibi Veronika. Elárulta, a régi kazánok hozzávetőleg 50 évesek, és drágán, nagyon veszteségesen működtek.
Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke lapunknak kifejtette: fontos, hogy a beruházással a pszichiátriai kórházhoz tartozó melléképületek fűtése is megoldódik. Hozzáfűzte: más téren is kérést fogalmazott meg az intézet.
– A víztisztító rendszerrel kapcsolatban tettek le igénylést, igyekszünk majd erre a problémára is megoldást találni – jegyezte meg Barti. Leszögezte: a költségek és a hatékonyság szempontjából a fűtésrendszer kicserélése volt a legsürgetőbb tennivaló.

Kertész László

Kapcsolódó cikkek:

14,316RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb