Ne csak az ünnepkor figyeljünk Istenre!

114

Az ünnep alapját az Istennel való találkozás kellene képezze – szögezi le Barticel-Kiss Krisztián maroshévízi református lelkipásztor, akinek – Isten szolgálata mellett – az ötgyermekes családapa feladatait is el kell látnia. Mint mondja, bizony vannak nehéz pillanatok, azonban mivel a felesége is lelkész, igyekeznek megfelelően összehangolni a szolgálatot a családdal. A legnagyobb gyermek 18 éves, a legkisebb mindössze négy hónapos, így gyakorlatilag több életszakasz szükségleteinek kell egyszerre megfelelni. Ezzel kapcsolatban a családfő megjegyezte: sokszor nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Barticel-Kiss Krisztián készségesen beszélt lapunknak a családi létről, Isten szolgálatáról, kitérve a húsvét jelentőségére is.

A hévízi lelkészek nagy családja. Áldás
A hévízi lelkészek nagy családja. Áldás

Barticel-Kiss Krisztián és felesége, Emese két és fél éve szolgálnak a maroshévízi gyülekezetben, a szolgálat mellett pedig nagy család, öt gyermek várja őket otthon: a 18 éves Benjámin, a 17 éves Márk, a 7 éves Ádám-Domokos, az 5 éves Dorka és a mindössze négy hónapos Debóra-Boróka. Az apa elmondása szerint mindig nagy családról álmodott, de hazudna, ha azt mondaná, hogy minden fenékig tejfel, bizony nem egyszerű egy ekkora családban helytállni, főleg ha a szülők lelkészi hivatást gyakorolnak.

Lelkészcsalád az ünnepek alatt
– A lelkészcsaládoknál nem a megszokott formában kell elképzelni az ünnepet – jegyezte meg Barticel-Kiss Krisztián, mondván, rengeteg a lelkészi tennivaló, emellett pedig szülőként is helyt kell állni.
Mint kifejtette, húsvétkor – csak Maroshévízen – több mint 30 beteg hívőnek viszik házhoz az úrvacsorát, a város mellett pedig további hét gyülekezetbe kell eljutni, ahol sok esetben istentiszteletet is tartanak.
A kiszállások feladata többnyire a családfőre hárul, hisz – mint mondja – egy anyának több dolga van otthon a háztartásban, és sokkal jobban képes ellátni ezeket a teendőket.
– Tudom, hogy terheli a gyermekeket az ünnepek alatti folyamatos szaladgálás és kapkodás, azonban tudják, hogy mindez nemes cél érdekében van így, és elfogadják – mutatott rá a lelkipásztor, hozzáfűzve: – Benjámin teológián folytatná a tanulmányait, majd ő is lelkészi pályát választana.
Édesapja elmondta, igazi öröm számára, hogy fia Isten szolgálatát, a lelkészi hivatást választaná, azonban fontos tisztában lennie, hogy ez ténylegesen milyen áldozatokkal jár.
– Nagyon szép a szolgálat, csak épp mindig van egy magammal szembeni elégedetlenség, hogy jó lelkész, egyben pedig jó családapa legyek – fogalmazott.

Beruházásokkal és lelkileg is fejleszteni a közösséget
Aktív két és fél évet tudhat maga mögött a lelkészházaspár, Barticel-Kiss Krisztián elmondása szerint nem szép ilyent mondani, de érkezésükkor egy minden téren elhanyagolt gyülekezetet találtak Maroshévízen. Hozzátette, a mély vízbe ugorva igyekeztek javítani a helyzeten, és csak remélni tudták, hogy Isten segítségével sikerül megvalósítani az elképzeléseket: udvart rendeztek, megvásárolták a maroshévízi zsákhegyi katonai temetőt, kápolnaépítésbe és templomfelújításba kezdtek, az istentiszteletek mellett pedig táborokat, bibliaórákat, zeneórákat és sok más egyebet is szerveznek, ami folyamatos pályázással, elszámolással, papírmunkával jár.
Barticel-Kiss Krisztián szerint örömteli, hogy a munkába már a két nagy fia is bekapcsolódik, akik többek között az egyházi zenekarban is hangszert ragadtak.
– A szolgálatunknak kettős célja van – jelentette ki a lelkész, majd részletezve azt mondta, a gyülekezet rá kellene jöjjön, hogy az egyház nem ceremoniális intézmény, hanem család, a második célt pedig a már említett fejlesztések képezik.

Ne csak húsvétkor keressük az Istent
A húsvéti időszak jelentőségével kapcsolatban a hévízi lelkész rámutatott: fontos, hogy ne csak az ünnepi időszakban, hanem egész évben kapcsolatban legyünk Istennel.
– Lehetőségei szerint mindenki adjon időt magának, hogy ráhangolódhasson az ünnepre, mert ha egész hónapban hajtjuk magunkat, akkor oda jutunk, hogy vasárnap beülünk a templomba, és alig várjuk, hogy vége legyen – mondta.
Hozzátette, a húsvét alapjelentősége maga a Krisztusban való feltámadás. – A húsvét mindig arra emlékeztet bennünket, hogy a rossz időszakok eltűnnek, és mindig van lehetőség a megújulásra, az újrakezdésre – zárta gondolatait Barticel-Kiss Krisztián.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.