Ne a fogyatékosságra figyeljünk, hanem a szépségre!

133

Kézzel készített egyedi ajándéktárgyakat és karácsonyi díszeket lehetett vásárolni tegnap a csíkszeredai megyeháza oszlopterében, ahol akadályozottsággal élők munkáiból válogathattak az érdeklődők. Borboly Csaba megyeelnök az elfogadás és egymásra figyelés fontosságát hangsúlyozta, Incze Zsuzsanna, a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének munkatársa pedig szívből jövő ajándékozásra buzdította az egybegyűlteket.

Kiállítás akadályozottsággal élők termékeiből. Hatékonyabban besegítene a megyei tanács Fotó: László F. Csaba

Ajándékozz szívvel! jelmondat köré szervezte az idei karácsonyi kézműves-kiállítást Csíkszeredában a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság és a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete. Az érdeklődők akadályozottsággal élők alkotásait tekinthették és vásárolhatták meg.
A programon Borboly Csaba kifejtette: Hargita Megye Tanácsa partner lesz a mozgássérültek Kalász negyedi foglalkoztató központjának megvalósításában, ám egyelőre jogi feltételek nem engedik meg ezt az intézkedést. Hozzátette, hogy a mozgássérültek szervezetének alapszabályzatát kell módosítani az ügy érdekében, és amint ez megtörténik, tanácsülés keretei közt szavaznak majd róla.
– Szeretnénk alkalmazni a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetéből jó néhány embert a megyei tanácshoz, illetve az alárendelt intézményekhez. Fontosnak tartjuk mindezt, mert ha önök itt lesznek ebben az épületben, kevesebb rossz döntés születik majd – jelentette ki a megyeelnök, megszólítva a vásár kiállítóit, utalva arra, hogy ezzel elkerülhetik az olyan megoldásokat, amelyekkel akadályoznák a fogyatékkal élőket.
Incze Zsuzsanna kitért arra, hogy a civil szervezetek és a gyermekjogvédelem is nehéz helyzetbe került az utóbbi időben, ezért nem volt könnyű feladat a vásár megszervezése. Kiemelte, hogy éppen a szolidaritás világnapján nyitotta meg kapuit a kézműves-kiállítás, ennek apropóján pedig arra kérte a jelenlévőket, hogy ne a fogyatékosságra fektessék a hangsúlyt, hanem a szépségre.
– A karácsonyi készülődést lássuk a kiállított termékekben, és mindazt, ami a fogyatékosság mögött van – szólította fel a vásár résztvevőit a mozgássérültek szervezetének munkatársa.
A megyeháza oszlopterében egyébként nemcsak vásárolni és adományozni lehetett, hiszen különböző előadásokkal is készültek a szervezők. A csíkszeredai 2-es Számú Elhelyezőközpont pásztorjátékkal tette színesebbé a programot, fellépett a Sunshine zenekar és a Csíkszentsimoni Fúvószenekar is.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek