Navracsics: a regionális identitások erősítik Európát

EU-biztos Csíkszeredában

235

Hivatalból is optimistának kell lennie, hogy a marosvásárhelyi orvostudományi egyetem magyar karának ügye kedvezően alakul – válaszolta a Hargita Népe kérdésére Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa tegnapi csíkszeredai sajtótájékoztatóján. Az EU-biztos ugyanakkor hangsúlyozta: az olyan régiók, mint Székelyföld, helyi identitásai, értékei erősebbé teszik Európát.

Navracsics Tibor Fotók: László F. Csaba

Navracsics Tibor látogatásának céljáról nyilatkozva elmondta: valahányszor EU-biztosként egy-egy tagállamba látogat, akkor nemcsak a fővárost keresi fel, hanem más régiókat is. Hangsúlyozta: a különböző regionális identitások erősebbé teszik Európát. Emellett a 2018-ban meghirdetett Kulturális Örökség Európai Éve szempontjából is fontosnak tartotta látogatását, figyelembe véve az erdélyi kulturális és épített örökség hozzájárulását az Unió sokszínűségéhez.

Hivatalból kötelező optimizmus
A Hargita Népe kérdésére az EU-biztos elmondta: hivatalából adódóan is optimistának kell lennie, és abban bízik, hogy rendeződik a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) magyar karának sorsa. Emlékeztetett, néhány éve már intézett egy levelet az oktatási miniszterhez, amelyben arra kérte az akkori tárcavezetőt, hogy különös figyelemmel legyen a Marosvásárhelyen, a MOGYE, illetve a római katolikus gimnázium ügyének fejleményeire. Hozzáfűzte: mást – azaz ennél többet – nem áll módjában tenni, mert az oktatáspolitika kizárólag országos hatáskör. A felsőoktatásban az egyetemi autonómia is további gátakat szab a beavatkozásnak.
– Amit én tudok tenni, hogy egyrészt serkentsem a jóakaratot, másrészt, ha az megvan, akkor segítsem a feleket, hogy megtalálják a közös nevezőt. Úgy látom, most elindult a tárgyalási folyamat, ha bármiben tudok, szívesen segítek, és bízom benne, hogy ez a tárgyalási folyamat sikeres lesz – fogalmazott diplomatikusan Navracsics Tibor.
Korábban az EU-biztos úgy nyilatkozott: a MOGYTTE angol nyelvű karának a létrehozása olyan precedenst teremt, amely annak a reményét hozza, hogy könnyebb lesz átlépni azokat a kulturális gátakat, amelyek eddig a magyar kar létrehozásának az útjában álltak.

Biztos, hogy jó, ha jön egy EU-biztos
Navracsics Tibor egyébként a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) meghívására érkezett háromnapos erdélyi látogatásra, hogy ellenőrizze, hogyan valósulnak meg a kulturális örökség európai évének részét képező tervek. Meghívója, Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke a csíkszeredai sajtóeseményen elmondta: azért is hívták meg Navracsics Tibort, mert attól lehet tartani, hogy csökkenni fognak az elérhető uniós források, illetve amiatt, hogy jelezzék, a román állam hivatalos propagandájával ellentétben nem „példaértékű” a nemzeti kisebbségek helyzete az országban. Példaként említette, hogy nem lehet szabadon használni a közösség jelképeit, előfordult, hogy 20 ezer eurós bírságot róttak ki a székely zászló használatáért.
– Fontos, hogy elhozzunk Erdélybe minden olyan döntéshozót, aki változtatni tud sorsunkon, aki el tudja nekünk mondani, hová és mire tudunk pályázni annak érdekében, hogy még jobban fejleszthessük Erdélyt, Székelyföldet. Ki kell harcolnunk az őshonos nemzeti kisebbségekre vonatkozó európai uniós jogszabályt – hangsúlyozta az ügyvezető alelnök.

Lehetőségek és kihívások
Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, ugyanezen a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az EU nyújtotta lehetőségekkel élni kell, ha csak a csíki infrastruktúrát nézzük, láthatjuk, hogy uniós támogatás nélkül még jobban le lennénk maradva.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ugyanakkor úgy nyilatkozott: a legfontosabb dolog, amellyel az Európai Uniónak mielőbb foglalkoznia kell, az agyelszívás jelenségének megfordítása.
– Lassan úgymond kézelszívásról is beszélnünk kell, hiszen a szakképzett emberek is kivándorolnak. Ennek közvetlen hatása olyankor is megmutatkozik, amikor megnyert EU-s pályázatok kivitelezésére nem jelentkeznek vállalkozások – hívta fel a figyelmet Borboly Csaba

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek