péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Nappali foglalkoztató központ tizenegy községben

Akkora a szegénység Székelyföldön, hogy még más szolgáltatókra, hasonló kezdeményezésekre is szükség lenne – fogalmazott Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas – Szociális Gondozás ágazatának igazgatója, aki éppen ezért úgy látja, egy községen belül akár két nappali foglalkoztató központ is működhet, hisz nem az a gond, hogy nincs kinek, hanem rendszerint, hogy nincs miből.

Az iskolában szerzett tudást mélyítik el a nappali foglalkoztatóban. Valós igény Fotó: Caritas

Két évvel ezelőtt indította útjára a Gyulafehérvári Caritas a United Network – integrált kezdeményezés hátrányos helyzetű közösségek felzárkóztatásáért című projektjét, amelynek kutatási eredményeiből és tapasztalataiból kiindulva újabb projektet dolgoztak ki. Ezúttal nappali foglalkoztató központokat hoz létre a Caritas Hargita megye 11 községében, ezekkel az iskolaelhagyást szeretné megelőzni, így távlatilag hozzájárulna az életminőség javításához az adott településeken. Az iskolázatlan, az iskolából kimaradó egyének ugyanis esélytelenebbek a munkaerőpiacon, alacsonyabb bérezésűek, nagyobb valószínűséggel vesznek igénybe szociális támogatásokat, így esetükben nagyobb a kockázata annak, hogy szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben éljenek.

Falvak és foglalkoztatók
A tervek szerint a nappali foglalkoztató tevékenység Si­mén­falván, Etéden, Újszékelyen, Nagy­galambfalván, Paraj­don, Ko­ron­­don, Zetelakán, Ká­szon­ban, Tus­nádon, Szé­kely­ud­var­he­lyen és Csík­kozmáson fog beindulni.
– Azok az önkormányzatok, amelyek a korábbi hálózati együttműködésben velünk együtt dolgoztak, sokkal érzékenyebbek és nyitottabbak voltak erre a témára – közölte Ludescher László igazgató. – Nagyon sokszor előfordul, hogy egy-egy új projektlehetőséggel felkeressük a polgármesteri hivatalokat, de sok önkormányzat nem érti, miért volna jó a közösségnek. Ezek a községek sokkal befogadóbbak voltak.
A felsorolt településeken a helyi önkormányzatok a gyermekvédelmi törvény értelmében létrehoznak nappali központokat, majd szolgáltatási szerződéssel átadják a működtetést a Gyulafehérvári Caritasnak. A létrehozásra vonatkozó határozatokat már tíz település önkormányzata el is fogadta, de két határozatot a prefektusi hivatal törvénytelennek ítélt és a helyi tanácsoknak vissza kellett vonniuk. Tusnáddal még tárgyalások folynak.
– A prefektusi hivatal azt kifogásolta, hogy a határozatokból nem derült ki, a létrehozandó intézmény önálló jogi személyiséggel rendelkezik-e és a helyi tanács alárendeltségében működik-e, ezenkívül hiányos volt a dokumentáció, ugyanakkor olyan cikkelyekre is hivatkoztak a szociális gondozásra vonatkozó törvényből, amelyek már nem hatályosak – indokolta meg a határozatok visszautasítását Pănescu Adrian, a prefektusi hivatal szóvivője.
– Úgy tudom, a visszavonás ebben a két esetben már meg is történt.
A tervezett program megvalósítási ideje két év, vagyis a jelenlegi és a következő tanévet, valamint a vakációs időszakokat öleli fel. A költségek felét a Gyulafehérvári Caritas fedezi a FAER – Foundation for promoting Regional Agriculture and Ecomonomy – Alapítvány révén (a svájci HEKS és svájci kohéziós alapból), másik felét a helyi, illetve a megyei önkormányzat állja. A program lebonyolítására szükséges helyszínt a helyi önkormányzat és/vagy iskola biztosítja.
– Kovászna megyében egy ilyen központot hoztunk létre, és az már működik november óta – számolt be Ludescher László. – Sajnos Hargita megyében a sok adminisztratív akadály miatt tolódik a kezdés és mi jelenleg a munkatársak alkalmazásának az időszakában vagyunk. Szeretnénk minél több helyi szakembert foglalkoztatni. A következő napokban megtörténik a gyermekek kiválasztása, és bízom benne, hogy február végén, március elején több településen is el tud indulni a program.

Nem az a kérdés, kinek
Kérdésemre, hogy miként viszonyulnak egymáshoz a nappali foglalkoztatók azokon a településeken, ahol a dévai Szent Ferenc Alapítvány vagy az önkormányzat már működtet hasonló létesítményt, az igazgató elmondta, hogy a Caritas ebbe a projektbe szeretne minél több roma gyereket is bevonni.
– Vannak olyan községek, amelyekben két ilyen program is meg tud férni egymás mellett, lévén, hogy nálunk egy nappali foglalkoztató csak 24 gyereket tud befogadni – hangsúlyozta Ludescher László. – Mi örvendünk, hogy van ilyen másnak is, és azt gondoljuk, azért jön létre több hasonló létesítmény, mert a szükségletek egy részét az eddigiek nem tudják lefedni.
Ludescher László kiemelte, azt szeretnék, ha központjaikban az interkulturalitás jelen volna, például ezért szeretnének nyáron az egész közösség számára gyermektábort szervezni, ugyanakkor minél több szakembert bevonnak a tevékenységekbe: gyógypedagógust, pszichológust, szociális munkást.
– Azt hiszem, akkora a szegénység Székelyföldön, Hargita megyében, hogy igazából még más szolgáltatókra, hasonló kezdeményezésekre is szükség lenne. Nem ott van a probléma, hogy nincs kinek, hanem inkább az a probléma, hogy nincs miből… – hangsúlyozta Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas – Szociális Gondozás ágazatának igazgatója.

Daczó Katalin

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb