Napokon belül számlára kerül a pénz

Termeléshez kötött uniós növénytermesztési támogatás

291

A lucernatermelők hektáronként 95 eurós, a cukorrépa-termelők hektáronként 825 eurós, az ipariburgonya-termelők kereken 1000 eurós, míg a vetőmagnak való burgonyát előállító gazdák hektáronként 1900 eurós támogatásban részesülnek. Az APIA bejelentésének Hargita megyéből 979 gazdálkodó örvend: folyószámláikra napokon belül több mint 913 ezer euró kerül.

Kifizetődő pityókatermelés. Félmillió eurót utal a Hargita megyei ipari burgonyatermelőknek az APIA Fotó: Domján Levent

Megállapította az ipari megrendelők szükségletére, szerződéses alapon termelő növénytermesztőknek folyósítandó uniós kiegészítő támogatás (SCV) hektáronkénti nagyságát a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA). A műveletre azután kerülhetett sor, hogy a Hivatalos Közlönyben hétfőn megjelent az a május végén elfogadott kormányhatározat, mely a termeléshez kötött uniós növénytermesztési támogatás 2018-ra járó keretösszegeit rögzíti. (A mezőgazdasági minisztérium akkor még közvitára bocsátott jogszabály-tervezetéről múlt csütörtöki lapszámunkban közöltünk részleteket.)

Lezárulnak a 2018-as kifizetések
A kifizetési ügynökség keddi – a támogatás hektáronkénti nagyságát taglaló – bejelentését Hargita megyéből is számos gazdálkodó várta: mint Haschi Andrástól, az APIA Hargita megyei igazgatójától megtudtuk, az uniós prémiumtámogatásra a megyéből döntően az ipariburgonya-termelők, az elismert vetőgumó-termelők, a lucernatermesztők és a cukorrépa-termelők jogosultak.
– Hargita megyében közel ezer növénytermesztő gazda jogosult a termeléshez kötött támogatásra. A lucernatermesztési támogatást 935 gazda 1927 hektárra kapja meg, a feldolgozásra szánt burgonya termesztési támogatását 15 gazda 502 hektárra, a vetőmagburgonya termelési támogatását 6 gazdálkodó 66 hektárra, a cukorrépa-termelési támogatást pedig 23 gazda 125 hektárra várhatja. Az említett gazdálkodók folyószámlájára összesen 913 ezer eurót folyósítunk, ebből 502 ezer euró a csipszpityóka-termelőket illeti. A pénz néhány napon belül a gazdák bankszámlájára kerül, ezzel pedig – néhány technikai okokból elakadt kifizetés kivételével – gyakorlatilag az összes, 2018-ra járó Hargita megyei kifizetés lezárult – tette hozzá lapunknak nyilatkozva Haschi András. Elmondta, a technikai okokból késő kifizetés mögött informatikai probléma húzódik, azaz nem arról van szó, hogy a gazdálkodók ne lennének jogosultak a támogatásra. – Mindenkit biztosítani tudok, hogy megkapja a pénzt. De hogy mikor, azt nem tudom – hangsúlyozta az APIA Hargita megyei vezetője.

Hektáronkénti összegek
Ami pedig a SCV-jogcím konkrét támogatási tételeit illeti: a lucernatermesztők tavalyi támogatásigényléseik és elért termelési hozamaik alapján hektáronként 95,08 euróra (443 lejre), a csipszpityóka-termelők hektáronként 1000 euróra (4663 lejre), a vetőmagburgonya-termelők 1900,01 euróra (8861 lejre), míg a cukorrépa-termelők 824,99 euróra (3848 lejre) számíthatnak. Ugyanezen támogatási jogcím keretében a szójatermelők markát hektáronként 206 euró (960 lej) üti, a rizstermelők 659,99 euróra (3078 lejre), a komlótermesztők 517,03 euróra (2411 lejre), az olajkender-termesztők pedig hektáronként 87,51 euróra (408 lejre) jogosultak. A konzervgyártó és feldolgozóipar megrendelésére termelő bab- és szemesborsó-termelők hektáronként 84 eurós (391 lejes), a szántóföldi paradicsomtermelők hektáronként 1715 eurós (7998 lejes), az uborkatermelők 530,03 eurós (2471 le­jes), míg a szilva-, alma-, meggy-, cseresznye- és baracktermelők hektáronként 181,92 eurós (848 lejes) kiegészítő támogatásban részesülnek. Az uniós, termeléshez kötött támogatási jogcím alatt a legmagasabb támogatási összeg a piaci szereplőknek friss zöldséget kínáló üvegházi, illetve fóliasátras paradicsom-, uborka-, paprika-, káposzta- és padlizsántermesztő kertészeteknek jár: a hektáronként kínált támogatás esetükben 7600,03 euró, vagyis több mint 35 ezer lej.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek