Napközben idősek házaként működne

Felújítják, visszaadják a közösségnek a szombatfalvi Népházat

116

A Székelyudvarhely szombatfalvi részén levő régi épület, az egykori Népház felújítására, bővítésére nyújtott be uniós pályázatot az udvarhelyi önkormányzat. Az Idősek háza projekttel kapcsolatosan tegnap rendkívüli tanácsülésen határozott a testület.

Foglalkoztató központként, hajlott korúak „napközijeként” újul meg az épület. Szerződéskötésre várva Fotó: Lázár Emese

Szombatfalvi Népház – olvasható a Szejkefürdő felé vezető Orbán Balázs utcában, a 100. szám alatt található ingatlan főút felőli homlokzatán elhelyezett táblán. A szebb időket, huszártalálkozókat és szüreti mulatságokat is látott épület többnyire kihasználatlan és alapos tatarozás is ráférne. Az udvarhelyi önkormányzatnak nem új keletű a terve: felújítja, bővíti a házat, és egy, az idős városlakók számára alkalmas nappali foglalkoztatóként működteti. Tavaly júliusban már megszületett az erre vonatkozó határozat, a tegnapi rendkívüli tanácsülésen az abban foglalt, aktualizált műszaki, gazdasági mutatókat és költségeket szavazta meg alig 10 perc alatt a jelen levő tíz városatya.
A röpke rendkívüli ülést követően Orbán Árpád alpolgármester úgy nyilatkozott: nem akarják elkiabálni a sikert, majd, ha megtörténik a szerződéskötés, akkor „isznak a medve bőrére”, és a helyszínen részletesen tájékoztatják a médiát. Hangsúlyozta: az Orbán Balázs utcai ingatlant nem idősek otthonaként, hanem az időskorú személyek számára nappali foglalkoztatóként, egyfajta napköziként (is) adják vissza a közösségnek.
– Ez már leadott pályázat, az előzetes adminisztratív, helyszíni ellenőrzések lejártak, még ezt a dokumentumot kell jóváhagyják, és megtörténjen a szerződéskötés. Szorítunk, hogy sikeres legyen a projekt, aminek a kivitelezésére az uniótól több mint 2 millió lejt kapunk. A cél, hogy a közösség visszakapja a házat, a népház a népé maradjon, mindenki tudja használni. Az épület ugyanakkor napközben szociális létesítményként fog működni, az idősek számára biztosítunk benne teret, foglalkozásokat. Remélhetőleg olyan rendszert fogunk létrehozni, hogy az ebédet is biztosítani tudjuk számukra, és az oda-vissza szállításukat is megoldjuk – mondta az alpolgármester, aki arra is kitért, hogy a városnak túl nagy anyagi terhet jelentene 50 személyes öregotthont fenntartani, egy nappali foglalkoztató központot viszont nem.
Hozzátette: nem ez az egyetlen, az időseket felkaroló projektje az önkormányzatnak: az unitárius egyház tulajdonában levő Kossuth utcai ingatlannak is hasonló rendeltetést szeretnének adni.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.