Napirenden a nevelési problémák megvitatása

79

A Kalot Egyesület Lelkigondozói Szolgálata támogatói csoportot indít tanulási nehézségekkel, vagy iskolai problémákkal küzdő gyermeket nevelő szülőknek. Bodor Éva pedagógus és lelkigondozó azt nyilatkozta lapunknak, sajnos kevesen vállalják az otthoni problémákat, pedig közel lenne a segítség.

A csíksomlyói székhelyű Ka­lot Egyesület Lelkigondo­zói Szolgálata tavaly indított először támogatói csoportot szülők számára, így idén már második alkalommal lehet csatlakozni a tevékenységhez. A találkozók során különböző nevelési problémák megvitatása lesz az elsődleges szempont, hiszen a viselkedési problémákkal küzdő gyermekek legtöbbször otthonról hozzák a mintát.
Bodor Éva pedagógus és lel­kigondozó, aki csoportvezető is egyben, korábbi tapasztalatai kapcsán elmondta, sok szülő nem tudja, hogyan oldja meg a gyermekével kapcsolatos problémákat, különösen abban az esetben, ha a jó képességű gyermeke unja a tanulást és a jegyei minden erőfeszítés ellenére sem tükrözik az adottságokat.
– Mifelénk sajnos nincs elterjedve a lelkigondozás, a lelki kultúra fejlesztése, pedig erre is hangsúlyt kellene fektetni. Én úgy látom, kevesen vállalják a problémáikat, és azzal a mentalitással próbálnak boldogulni, hogy ők is felnőttek valahogy, nem akarják jobban megérteni a gyermeküket – ecsetelte a pedagógus, kiemelve, hogy mindenki a legjobb tudása szerint neveli a gyermekét, de ha probléma akad, nem szégyen segítséget kérni.
Megtudtuk, hogy a találkozókon a leggyakrabban felmerülő probléma a figyelemzavar és az alkalmazkodási képesség hiányának kezelése, de a bátorítás és a dicséret tudatos alkalmazása is terítékre kerül. Bodor Éva közölte, a legújabb szakirodalommal lépést tartva próbálja elemezni az egyéni problémákat, így nyújt kapaszkodót a tanácstalan szülőknek.
– Egymástól tanulva fejlődünk. Azok, akik eljönnek a találkozókra, legtöbbször kirívó esetekkel jelentkeznek, de több érdeklődővel a foglalkozásokat is tudnám bővíteni. Mindenesetre én azt vallom, hogyha a szülő változik, akkor a gyermek is követni fogja – fogalmazott a pedagógus az életmód- és hozzáállásbeli változások fontosságát hangsúlyozva, hogy az otthoni, közös tevékenységeknek kulcsfontosságú szerepe lehet a problémás gyermek életében.
A díjmentes foglalkozás mától kezdődően júniusig tart majd, és havonta egyszer vagy igény szerint kétszer, nyújt lehetőséget a problémák megoldására. A támogatói csoporthoz bármikor lehet csatlakozni, a 0742–766542 telefonszámon, valamint a bodoreva5312@freemail.hu e-mail-címen.

Keresztes Bea

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.