Napirenden a hajléktalanság

A civilek segítenének, ha tudnának

179

Futótűzként terjedt a hír a napokban a legismertebb közösségi oldalon, hogy egy 72 éves hajléktalan férfi a piaci kazánház lépcsője alatt alszik a szabadban. Sok civil azonnal felajánlotta segítségét, a városi önkormányzat szociális ankétba kezdett, azaz elkezdték keresni, de nem találták meg. A csíkszeredai hajléktalanszállóban ugyanakkor most hely bőven lenne, de a férfi nem akar oda menni, legalábbis a civilek beszámolói szerint.

A szálló helyett a kazánház lépcsőalját választja. Emberpróbáló hidegek közelegnek, figyelnünk kell rájuk Fotó: Facebook / Civil Csíkszereda

Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere a Hargita Népének elmondta: már tegnap kora reggel elrendelte a szociális ankétot, ugyanakkor hangsúlyozta: ha a hajléktalan nem akar a szállóra menni, akkor az önkormányzat és a rendőrség nem kényszerítheti erre. Tegnap késő délután még ott tartottak, hogy a városháza szociális irodájának munkatársai a rendőrséggel közösen megpróbálták azonosítani. Az elöljáró ugyanakkor elmondta: a szociális ankét abból áll, hogy először a rendőrséggel együttműködve megkeresik a hajléktalan férfit. Azért a rendőrséggel, mert igazoltatni kell, hogy kiderüljön, csíkszeredai-e, jogosult-e szociális segélyre. Ugyanakkor azt is kivizsgálják, hogy milyen körülmények között vesztette el a lakását. Azt sem tudják még, hogy rendelkezik-e bármilyen jövedelemmel, nyugdíjjal.

A civilek segítenének, ha tudnának
Erőss Zsolt, a Civil Csíkszereda közösségi csoport adminisztrátora ugyanakkor lapunk megkeresésére elmondta: azon túl, hogy a Facebookon is sokan felajánlották segítségüket, akadt két-három ember, akik személyesen keresték meg, hogy szívesen segítenének. A civilek közül is sokan keresték, de nem találták meg a szóban forgó hajléktalant.
– Mindenkinek azt jeleztem vissza, hogy ha kapcsolatba lépnek vele, tudják meg a személyi adatait, hogy tudjuk, mire van szüksége, hogyan segíthetnénk rajta – mondta. A közösségi oldalon beszélgető civilek szerint a férfi azért nem akar a hajléktalanszállóra menni, mert nem felelnek meg számára az ottani körülmények és a társaság. Többen felajánlották: takaróval, élelmiszerrel segítenek a bajba jutott embernek.

A szállóban van hely bőven
Antal Teréz, a hajléktalanszálló vezetője ugyanakkor kérdésünkre elmondta: jelenleg 16 állandó lakója van a hajléktalanszállónak, közülük egy kórházban van. A harmincegy férőhelyes szállót naponta két-három hajléktalan keresi fel. Életkorukat tekintve a legidősebb 73 éves, míg a legfiatalabb 28 éves. A házirend meglehetősen egyszerű. Leszámítva, hogy ittasan nem vehetik igénybe a szolgáltatást, a hajléktalanok 20 órától 22 óráig mehetnek be a szállóba. Reggel 7 órakor van az ébresztő, ekkor megmosakodhatnak, 8 órakor kell elhagyniuk a szállót. Kivéve, ha szerződést kötnek, mert akkor maradhatnak nappal is.
Kérdésünkre elmondta: bár korábban előfordult, hogy egy-két hajléktalan a szállóról járt ki dolgozni, jelenleg nincs ilyen állandó lakójuk. Beszámolójából kiderült: az utcára került emberek lelkileg is összetörnek, így két-három hónap hajléktalanság után sokuknak már nincs kedvük dolgozni. A helyzetet súlyosbítja az alkoholfogyasztás. A hajléktalanok közül a szociális segélyre jogosultak kapnak napi egy meleg ételt is. Tiszta ágynemű, tisztálkodási lehetőség várja őket, de ezzel együtt is csak akkor jelentkezik több hajléktalan, amikor már nagyon hideg van. Gyakran előfordul, hogy inkább az alkoholt választják és nem a hajléktalanszállót.
Korábban egyébként 25 és 35 fő között ingadozott a hajléktalanszálló állandó lakóinak a száma.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek