Nap és Hold, aranyszarvassal

65

Szerda óta két újabb közigazgatási egység, Boldogfalva és Homoródszentmárton község használhat hivatalosan címert: a Hivatalos Közlöny 841. számában jelent meg a 849-es számú kormányhatározat a két községi címer elfogadásáról. A jogszabály melléklete tartalmazza a két címer leírását is.

HomorodszentmartonBoldogfalva

Újabb két község, Boldogfalva és Homoród­szent­márton címertervének jó­vá­hagyási procedúrája ért véget, a címer használatát kormányhatározat szentesíti: a 849-es számú kormányhatározat a 841. számú Hivatalos Közlönyben jelent meg november 11-én.
Boldogfalva címerpajzsát vízszintes, ezüstszínű hullámos öv osztja ketté. A felső rész két mezőre oszlik: jobb oldalt zöld mezőben ezüstszínű, kúpos fedelű templomtorony, toronygombja mellett aranyszínű Nappal. A bal oldali mezőben vörös alapon aranyszínű szarvasfej látható, mellette ezüstszínű holddal. A pajzs csúcsában tizenegy aranycsillag látható 5–4–2 osztásban. A pajzsot a községi rangot jelző egybástyás falkorona egészíti ki. A torony az 1446-ban emelt református templomra utal, a szarvas a térség gazdag vadállományát jelképezi, a hullámos öv a községet kettéosztó Nagyküküllő, a tizenegy csillag pedig a községet alkotó tizenegy falura utal.
Homoródszentmárton címerpajzsát is ezüstöv osztja ketté vízszintesen, az öv ezúttal a Homoród vizére utal. A pajzs felső részében kék mezőben ezüstszínű galamb száll, körülötte tizenkét csillagot helyeztek el rombusz alakban, két oldalt aranyszínű Nap és ezüstszínű Hold látható. A pajzs csúcsán zöld mezőben aranyszínű bőgő szarvas látható. A galamb a szentlélek jelképe, az égitestek pedig – a kormányhatározat mellékletének szövege szerint – a térség heraldikai hagyományaiból vett elemek. A tizenkét csillag a község falvainak számát jelenti, a szarvas pedig – akárcsak Boldogfalva esetében – a gazdag vadállományra utal.
Hargita Megye Tanácsától kapott információink szerint Hargita megyében eddig a fenti két községen kívül Maroshévíz, Balánbánya, Csíkszentgyörgy, Korond, Csíkkozmás, Galócás, Salamás és Gyer­gyó­várhegy rendelkezik hivatalos, kor­mány­határozattal szentesített címerrel.

Sarány István

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek