Nagyzolás helyett továbbra is marad a családbarát jelleg

88

A csíkszeredai „új” városvezetés nem kíván szakítani a korábbi években megszokott irányokkal, a hagyományosan augusztus első hétvégéjén szervezett Csíkszeredai Város­napok programja így idén sem a nagyzolásról, hanem a családbarát jellegről szól. A kulturális, sport- és szabadidős tevékenységekben gazdag ren­dezvénysorozat alkalmával forgalomkorlátozás is várható, de a városvezetés odafigyel arra, hogy csendháborítás ne történjen – hangsúlyozták a városnapokat bemutató tegnapi sajtótájékoztatón.

Városnapok körülbelül 400 ezer lejből. Minőségre törekednek Fotó: László Róbert
Városnapok körülbelül 400 ezer lejből. Minőségre törekednek Fotó: László Róbert

Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere sajtótájékoztató keretében ismertette az önkormányzati labdarúgótornával tulajdonképpen már holnap elkezdődő, augusztus 3–7. közötti Csíkszeredai Városnapok programját. Mint mondta, idén sem változtatnak a rendezvénysorozat jellegén. A hétvégén több helyszínen kulturális, sport-, gasztronómiai és szabadidős eseményeken vehetnek részt az érdeklődők.

Egyre népszerűbb a Pityókafesztivál
A hagyományos szombati Pityókafesztivál az évek során a városnapok legismertebb programpontjává nőtte ki magát. Az idei már a 16. alkalom lesz, és újdonsággal is jelentkezik.
– Eddig 50 csapat jelentkezett, teljesen belakjuk a parkot. Idén gyermekprogram is gazdagítja a Pityókafesztivált, a dunakeszi Bab Társulat előadása szórakoztatja az érdeklődőket. Az 1 lejes tombolákból származó bevételeket idén is jótékony célokra fordítjuk, az autista gyermekekkel foglalkozó csíkszeredai AutHelp Egyesületnek adományozzuk – közölte György Piroska, a polgármesteri hivatal munkatársa, a Pityókafesztivál szervezője. A reggel kezdődő gasztronómiai verseny legjobbjait 16 órakor díjazzák, ekkor sorsolják a tombolát is.

Koncertek: helyiektől az élvonalig
A városnapok kulturális felhozatalát teszi színesebbé a X. DOB-­BAN Ritmusfesztivál, amelyet szombaton és vasárnap szerveznek a Mikó-várban. A szombati napot lézershow zárja.
Meghívottja a városnapoknak A. G. Weinberger gitárművész is, aki műhelyfoglalkozást is vezet ugyancsak szombaton. Emellett péntektől vasárnapig kézműves-kiállítás és -vásár fogadja a járókelőket a promenádon, a vár, a Csíki Játékszín előtere és a Csíki Mozi pedig további kulturális programok helyszínéül szolgál.
– A Majláth Gusztáv Károly téri Origo színpadon helyi előadók lépnek fel, a főtéri nagyszínpadon pedig az országszerte ismert együttesek. Augusztusra nehéz nagy neveket elhozni Csíkszeredába, de így is sikerült meghívnunk a magyar és a román könnyűzene élvonalából érkező előadókat – jegyezte meg Füleki. Fellép többek között a Republic, Keresztes Ildikó és a Kormorán, valamint az Iris és Cristi Minculescu.

Úszásra és lábteniszre még lehet jelentkezni
A városnapok sporteseményei közül a Tusnád Ásványvíz Székely Maratonra már lejárt a benevezési határidő, a szombati, III. Városnapi Amatőr Úszóversenyre a 14 év fölöttiek a verseny napján is leadhatják a benevezésüket. A jelentkezési űrlap megtalálható a polgármesteri hivatal honlapján (www.szereda.ro), valamint nyomtatott formában a Csíki Csobbanóban. Az úszáshoz hasonlóan a József Attila Általános Iskolában szervezett lábtenisz-bajnokságra is be lehet nevezni a verseny napján is, kezdés előtt egy órával.
Pénteken 17 órától székely olimpiai bajnokokról szóló rövidfilmeket vetítenek a Mikó-várban.

Szervezői felhívások
Füleki Zoltán alpolgármester a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az önkormányzat nem tud felelősséget vállalni az árusított termékek minőségét illetően, a kereskedelmi felületeket pedig nyilvános liciten kötelesek bérbe adni, nem biztosíthatnak előnyöket a helyi termelők, kereskedők számára. Felhívta a figyelmet arra, hogy a teljes hétvégére lezárják az utakat a városközpontban, vasárnap pedig a polgármesteri hivatal előtti útszakaszon is. Az alpolgármester közölte továbbá, igyekeznek biztosítani, hogy éjfél után ne legyen csendháborítás, a vasárnapi rendezvényzáró tűzijáték pedig egy órával korábban lesz, 23 órára lejár. A szervezők kérik a környéken lakók megértését és türelmét.
A városnapok hozzávetőleg 400 ezer lejes költségvetésből valósulnak meg. A részletes programokat megtalálják a www.szereda.ro honlapon, szórólapokon, valamint plakátokon.

László Tímea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek