Nagyszabású mentőcsomag készül

Uniós tervek

85

Az Európai Uniónak 750 milliárd euróra van szüksége a koronavírus-járvány okozta példátlan gazdasági és társadalmi károk utáni helyreállításhoz – közölte tegnap Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, az Európai Parlament egynapos, rendkívüli plenáris ülésén.

Ursula von der Leyen                                                                                                                                            Fotó: politico.eu

Von der Leyen az Unió 2021 utáni hétéves pénzügyi keretéről (MFF), valamint az uniós bizottság koronavírus-járvány utáni gazdasági újjáépítési programjának ismertetésekor elmondta: új generáció néven indítanák el a helyreállítási tervet, amely 500 milliárd euró vissza nem fizetendő támogatásból és 250 milliárd euró kölcsönből állna.

A bizottsági elnök tervei
Elmondta, hogy ezzel az összeggel az Unió hétéves pénzügyi kerete 2021–2027-ben 1850 milliárd euróra emelkedne, a 750 milliárd eurót az EU a pénzügyi piacokról szerezné be, hosszú, 2028 és 2058 közé eső lejáratra. A kölcsönfelvétel a saját források plafonjának ideiglenes megemelésével valósítható meg. Ez tenné lehetővé, hogy az uniós bizottság a pénzügyi piacokon kölcsönözni tudjon. Aláhúzta, a gazdaság megmentéséhez példátlan mértékű beruházásokat kell finanszírozni. A program révén a tagállamok könnyebben férnek majd hozzá ezekhez a pénzügyi lehetőségekhez. A kölcsönöket és vissza nem térítendő hiteleket az európai költségvetésen keresztül folyósítanák. A támogatás és a hitelfelvétel önkéntes alapon történik.
– Európa meghatározó pillanatát éljük. Olyan ambícióval kell cselekednünk, amely megfelel a mindannyiunk előtt álló kihívásoknak – tette hozzá Von der Leyen.

Egyre masszívabb a mentőcsomag
Az uniós bizottság által közzétett tervezetben javasolt összeg hozzáadódik az uniós kormányokat tömörítő Európai Tanács által már korábban elfogadott, 540 milliárdos csomaghoz, amellyel együtt 1290 milliárd eurós mentőcsomag jöhet létre a gazdaság élénkítésére. A bizottság a legsürgetőbb igények kielégítésére azt javasolta, hogy a lehető leghamarabb bocsássák rendelkezésre a saját forrásokat a jelenlegi, 2014–2020-as többéves pénzügyi kereten belül további 11,5 milliárd eurós támogatás biztosítása formájában.

Szükség alapon osztják szét
Az új generáció programból származó támogatás valamennyi tagállam számára elérhető lesz, de a krízis által leginkább érintett területeken összpontosul. A program a magánbefektetések ösztönzésével kívánja újraindítani az uniós gazdaságot. Pénzügyi támogatást fog nyújtani a beruházásokhoz és az olyan reformokhoz, mint a zöld és a digitális átállás, valamint a nemzeti gazdaságok ellenálló képességének javítása. A tervezet alapján Románia 19,626 milliárd eurót kaphat az Európai Uniótól a gazdaság újraindítására. Magyarországnak az alapból 8,1 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás és 6,9 milliárd euró hitel állna rendelkezésére. Az összeg része annak a 750 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagnak, amellyel az Európai Bizottság segítené a befektetéseket és a talpraállást a tagállamokban a koronavírus-válság után.

HN-összeállítás

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.