Nagyot dobbantanak idén

HalVirág Bábszínház

199

Hetvenhat előadása volt tavaly, ebből pedig mindössze húszat játszott a városközponti Bábudvarban a gyergyószentmiklósi HalVirág Bábszínház – többek között ez is nyomatékosítja a tevékenységük iránti érdeklődést. A gyergyói falvaktól Nagyszebenig számos helyszínen felléptek tavaly, elmondásuk szerint minden meghívásnak igyekeznek eleget tenni.

Fotó: Archívum

A történet még 2012-ben indult, amikor Borsos Virág úgy határozott, hogy bábelőadásokat játszik kisgyermekeknek. Eleinte egymaga járta az óvodákat és iskolákat, majd mások is csatlakoztak hozzá. Állandó helyszínt szerettek volna az előadásaiknak, kívánságuk pedig megvalósult, hisz a Gyergyószentmiklósi Polgármesteri Hivatal szomszédságában található tetőtérben kialakították a Bábudvart, ahol havonta hagyományos paraván mögötti bábelőadásokat láthatnak a kicsik. Különleges bábszínház ez, hisz az előadásokat követően a gyermekek mindig benézhetnek a paraván mögé, ugyanakkor a bábokat is kézbe vehetik, játszhatnak velük.
Jelenleg öt tagja van a HalVirág Bábszínháznak, és közösen találják ki az előadásokat, amelyek túlnyomó része népmesét dolgoz fel. Egyéb projektjeik is vannak, például közös programokat bonyolítanak le a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központtal, ugyanakkor az egyik gyergyószentmiklósi fogászati rendelővel is szerveztek egészségmegőrzésre felszólító előadást. Egyik legnépszerűbb darabjuk a Gyilkos-tó legendája, emellett viszont egyéb produkcióik is vannak, amelyekkel természetesen az idei repertoárban is találkozhatunk.
Borsos Virág rámutatott: 2019 végére igazán nagy projekttel készülnek, hisz a Szent Anna-tó legendáját kívánják feldolgozni.
– Árnyjáték lesz benne, és zenés, koncertjellege lesz az előadásnak, amelyet már a nagyobbaknak, tizenkét éven felülieknek ajánlunk – részletezte, hozzátéve: jövő hónapban mutatják be A rest és a szorgalmas lány meséje alapján készített Ládikó című előadást, de babaelőadással is készülnek, amelynek célja, hogy a gyermekek korán hozzászokjanak a színházi közeghez.
A HalVirág Bábszínházat legközelebb február 23-án, szombaton láthatjuk a gyergyószentmiklósi Bábudvarban, ahol ismét a Gyilkos-tó legendáját adják elő.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek