2021, január 17, vasárnap.

Nagyobb sebességre vált a hazai traktorpiac

A jelenlegi 1600-1700-as értékesítési mutatókhoz képest rövid idő alatt a romániai újtraktor-eladások három-négyszereződésére számít a Massey Fergu­son exportigazgatója. Fre­deric Moreau szerint nem túlzott évi 6-10 ezer új traktor eladásáról sem beszélni.

Massey Ferguson traktorok a bukaresti INDAGRA-n. Részt kérnek a növekvő romániai mezőgazdasági erőgéppiacból Fotó: Domján Levente
Massey Ferguson traktorok a bukaresti INDAGRA-n. Részt kérnek a növekvő romániai mezőgazdasági erőgéppiacból Fotó: Domján Levente

A tavalyi és az idei megtorpanás ellenére is optimista a következő években a romániai piacon gazdára találó új traktorok és kombájnok száma kapcsán Frederic Moreau, a traktorgyártó Massey Ferguson Nyugat- és Közép-Európáért felelős exportigazgatója. Úgy gondolja, míg a nyugati országokban értékesített új gépek száma érezhetően csökken, addig a közép-európai traktorpiac továbbra is tartósan bővülő pályán mozog.

Ott tartunk,  ahol 15 éve a lengyelek
Moreau a romániai farmok gépesítettségét és az újgép-eladások ütemét a lengyel piacon tapasztalt folyamathoz hasonlította.
– A közép-európai piac gyorsan bővül. Lengyelország 15 esztendővel ezelőtt – az éves szinten eladott 2 ezer traktorral – még nagyon kis piacnak számított, viszont mára olyan piaccá növekedett, ahol éves szinten 40 ezer traktort adnak el. Ha Romániát tekintem, könnyen elképzelhető ugyanilyen fejlődés, sőt a növekedés üteme akár a lengyelországinál nagyobb is lehet. A román mezőgazdasági ágazat sokat bővült az utóbbi négy évben. Ez látszik a farmok modernizálásán is. Romániában rövid időn belül a traktoreladási mutatók is éves szinten 6-10 ezer felé haladnak – vázolta a Massey Ferguson képviselője. A márka emblémáját viselő traktorokból amúgy Romániában évi 100 darab eladásával terveznek: ez a szám terveik szerint – a várt traktorpiaci boommal – 160-200 példányra gyarapszik.
Romániában tavaly közel 1700 új traktor lelt gazdára, míg a forgalmazók idén szintén 1600-1700 új mezőgazdasági erőgép értékesítésével számoltak. Az újként eladott aratógépek, silózó-kombájnok száma ráadásul még szűkebb tartományban változik: e téren éves szinten 495 és 570 között gép értékesítésére számítanak. Az újtraktor-eladások terén amúgy a forgalmazók a legjobb évként a 2013-as esztendőt tartják számon: akkor 1900 traktort adtak el.

A 80–100 lóerősek a legkelendőbbek
Frederic Moreau elmondta, a romániai eltérő farmméretekből adódóan a gazdálkodók által keresett és igényelt gépkategóriák között is jelentős a szórás. A professzionálisan termelő, modern és hatékony gépparkkal rendelkező nagyfarmok a nagyteljesítményű erőgépeket keresik – legyen szó akár traktorokról, akár aratógépekről –, míg a kereslet másik végletén a kisebb méretű, szerényebb lóerejű gépeket vásárló kisgazdaságok állnak. Ennek megfelelően cégük a romániai piacon forgalmazott traktorkínálatot is a 60–220 lóerős gépekre fókuszálta, de akinek ez kevés, annak egyéni megrendelésre akár 400 lóerős traktort is szállítanak – jegyezte az exportigazgató. A hazai piacra szánt gépeiket amúgy a múlt heti bukaresti INDAGRA nemzetközi mezőgazdasági kiállításon és vásáron is bemutatták.
Romániában a legkelendőbbnek amúgy – a gépforgalmazók adatai alapján – a 80 és 100 lóerő közötti traktorok számítanak: az összeladások 35 százalékát ilyen erőkategóriájú gépek teszik ki. A hazai piacon értékesített új traktorok 20 százaléka amúgy a 150–200 lóerős, 25 százaléka a 200 és 300 lóerős, míg további 20 százaléka a 300–400 lóerős erőgépek közül kerül ki.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,315RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb