Nagyobb „mozgásteret” biztosító új törvény

Csökkentett áfakulcs lakásvásárlás esetén

100

Hétfői lapszámunkban már utaltunk ama nemrégiben megjelent 2019/30-as törvényre, amely révén a honatyák igen-igen alkotó módon hagyták jóvá a múlt esztendő márciusa végén megjelent azt a 2018/25-ös sürgősségi kormányrendeletet, amely jobbára az Adótörvénykönyvet újólag módosító és kiegészítő előírásokat tartalmazott. Az új törvény kapcsán megemlíthetjük azt is, hogy az adóügyi szempontból tartalmaz néhány abszolút újdonságot is, s annak egyes előírásai időközben hatályossá is váltak. Azok között van olyan is (nem is egy), amely közérdeklődésre is számot tarthat, például bizonyos lakásvásárlások esetén alkalmazandó 5%-os áfakulcsra vonatkozó…

Ha beköltözhető, legfeljebb 120 m2-es és nem több mint 450 000 lej, akkor 5%-os áfa…

Emlékeztetnénk arra, hogy a szóban forgó 2019/30-as törvény a Hivatalos Közlöny január 17-i számában jelent meg, s annak előírásai január 21-től, azaz tegnapelőttől váltak hatályossá. Az áfakulcs alkalmazását szabályozó adótörvénykönyvi előírás, pontosabban a 2015/227-es törvény 291-es szakaszának az egyik előírása (a (3)-as bekezdés c.) betűjének 3-as pontja) a következőképpen fogalmazódott át: „Azon lakások leszállítása, amelyeknek maximális hasznos felülete 120 m2 a melléképületek kivételével, és amely értéke beleértve azon területet is, amelyen azok felépültek nem haladva meg a 450 000 lejes összeget az áfa nélkül magánszemélyek által megvásárolva.” Tehát mindazon lakások, amelyekre „ráillik” a fentebbi megfogalmazás, illetve az előírta ismérvek az 5%-os áfakulcs hatálya alá esnek. A tulajdonképpeni újdonságot az jelenti, hogy míg eddig az 5%-os kedvező áfakulcs csak azon egyedülálló személyek vagy családok esetében volt alkalmazandó, amelyek nem birtokoltak és nem birtokolnak külön-külön vagy együtt egyetlen olyan lakást sem, amelyet 5%-os áfakulccsal szereztek meg/vásároltak meg. Ez a korlátozó jellegű szövegrész kikerült az Adótörvénykönyv szóban forgó 291-es szakaszának szövegéből. Amint már arra utaltunk, ez az előírás e hét elejétől hatályossá is vált.

Befektetési célzattal is?
Az a feltétel viszont továbbra is szerepel a törvény szövegében, miszerint a csökkentett kvóta csakis azon lakások esetében alkalmazandó, amelyek az eladás pillanatában lakható állapotban vannak. Ebből a megfogalmazásból kikerül az is, hogy a tényleges lakhatási beköltözési feltétel nem teljesülése esetén (például kivitelezés alatt álló, félkész lakás esetén) az 5%-os áfakulcs nem alkalmazható. Kikerült továbbá a jogszabályozásból az a feltétel is, miszerint a területnek kisebb kell lennie, mint 250 m2, valamint az is, hogy egyetlen lakás vásárolhat meg 5%-os áfakulccsal a vásárló (egyedül élő magánszemély vagy család. Következmény: gyakorlatilag mindaddig, míg teljesül a 120 m2-es hasznos lakófelületre, valamint a 450 000 lejes árra vonatkozó feltétel egy egyedül élő magánszemély vagy család vásárolhat és birtokolhat több lakást is 5%-os áfakulcson történő megvásárlás révén. Egyes piaci elemzők, ingatlanszakértők ezt akár úgy is értékelik, hogy ezentúl akár befektetési szándékkal is kedvező áfakulcsos lakásmegvásárlására lesz lehetőségük a magánszemélyeknek.
Az érdekesség kedvéért: ez a jogszabály módosítás annak idején nem szerepelt abban a 2018/25-ös sürgősségi kormányrendeletben, amelyet alkotó módon hagytak jóvá a honatyák, s ilyenképpen pontosan nem is tudni, hogy kinek is köszönhető ez az egyesek számára kedvezőnek ígérkező 5%-os áfakulcs a lakásvásárlást illetően. Már olyan számítások is napvilágot láttak, miszerint az új előírás lehetővé teszi akár több ezer euró megspórolását is egy lakásvásárlás esetén. (A kedvezőbb áfakulcs okán.)

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek