Nagyobb kedvezmények a diákoknak

81

A jelenleg hatályos jogszabályozások ütemében az önkormányzatoknak 75 százalékos jegykedvezményt kell biztosítaniuk a diákoknak a kulturális intézmények előadásaira. Füleki Zoltán alpolgármester szerint a törvény csupán arra nem tér ki, hogy az intézmények bevételkiesését hogyan kompenzálja a kormány.

A 2011/1-es tanügyi törvény 84. cikkelyét módosító jogszabály szerint legkevesebb 50 százalékos kedvezménnyel utazhatnak jelenleg a helyi tömegközlekedési eszközökön a közoktatásban tanuló diákok, és legkevesebb 75 százalékkal olcsóbban vásárolhatnak jegyet kulturális rendezvényekre.
Az intézkedés tömegközlekedésre vonatkozó része nem jelent különösebb változást a Csíkszeredában iskolába utazó diákoknak, hiszen az önkormányzat határozatban rögzített buszjegyárai jelenleg is 50 százalékos kedvezményt biztosítanak a tanulóknak. Más a helyzet viszont a kulturális intézmények jegyáraival.
A csíkszeredai önkormányzat által fenntartott kulturális intézményekben – színház, táncegyüttes, múzeum – jelenleg is van kedvezményes diákjegy, ám ez nem éri el a 75 százalékot. A Csíki Székely Múzeumban a teljes értékű felnőttjegy 10 lej, míg a diákjegy 7 lej. A tizenöt fő feletti csoportban érkező tanulók számára pedig 5 lej a belépő. Ezzel a jeggyel minden állandó kiállítást megnézhetnek a fiatalok. A hét éven aluli gyermekeknek ingyenes a múzeumlátogatás.
A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadásaira 20 lej a felnőttjegy, a diákok kedvezményesen 10 lejért tekinthetik meg az előadásokat.
A Csíki Játékszínben átlagosan 60-66 százalékos a diákkedvezmény: a zenés előadásokra a felnőttjegy 30, a közoktatásban tanulók számára 20 lej, a prózai előadásokra a teljes értékű jegy 25, míg a kedvezményes diákbelépő 15 lej – tudtuk meg Borsos Kinga aligazgatótól.
Füleki Zoltán alpolgármester akár azt is támogatná, hogy a diákok ingyen látogathassák a fenti intézményeket, amennyiben a kormány kompenzálná az így keletkező bevételkiesést.
– Többször átolvastam a módosító jogszabályt, arra sajnos nem tér ki, hogy az ifjúsági, oktatási vagy bármely más minisztérium pótolná a kedvezmény által kiesett jövedelmet. Az önkormányzat a következőkben tanulmányozza a jogszabályt, megoldást keresve arra, hogyan alkalmazkodhat a központilag elrendelt intézkedéshez. Hozzáteszem, hogy a hivatalnak éves költségvetése van, amely nem számol ezzel a költségkieséssel – tájékoztatott Füleki Zoltán.
A megkérdezett kulturális intézmények vezetői egyetértenek az alpolgármesterrel abban, hogy a diákkedvezmény növelése jelentős bevételkiesést okoz számukra, arról nem is beszélve, hogy a szóban forgó intézmények idei költségvetését jelentősen csökkentette az önkormányzat.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.