csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Nagyobb figyelem a betegek biztonságára

Idén első alkalommal hirdette meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Betegbiztonság Világnapját szeptember 17-re. Az Egészségügyi Minőségmenedzsment Országos Hatósága a Betegbiztonság Hetének nyilvánította a szeptember 16–20. közötti időszakot és kórházakban, egészségügyi intézményekben igyekeznek felhívni a figyelmet a betegek biztonságának fontosságára, az erre vonatkozó előírások betartására. A figyelemfelkeltő akciók részeként országszerte több középületet is narancssárga színnel világítottak meg.

Világszinten az egészségügyi ellátás során minden tizedik beteget ér valamilyen károsodás, olyan nemkívánatos esemény, amelynek 66 százaléka elkerülhető lenne. Ráadásul ezek az ellátással összefüggő betegségek, fertőzések olyan sokszor okoznak súlyos szövődményeket, illetve halálozást, hogy bekerültek a 10 leggyakoribb halálok, illetve fogyatékosságot okozó tényező közé – olvasható a Magyar Orvosi Kamara honlapján. A WHO statisztikája szerint az egészségügyi ellátással kapcsolatos károsodások nagyon eltérők lehetnek az egyes országok és ellátási szintek között. A magyarországi Egészségügyi Minőségmenedzsment Országos Hatósága azt emelte ki, a gyengén és közepesen fejlett országokban a WHO adatai szerint évente 134 millió, az egészségügyi ellátással kapcsolatos nemkívánatos esemény történik, a világszerte alapellátásban és járóbeteg-ellátásban részesülők közül minden tíz emberből négyet ér egy ilyen nemkívánatos esemény. Az Egészségügyi Világszervezet szerint az ilyen nemkívánatos, az egészségügyi ellátással kapcsolatos események közé tartoznak a nem biztonságos és hibás gyógyszeres kezelések, a helytelen vagy késői diagnózisok, a kórházi belső fertőzések, a sebészeti beavatkozások vagy a kezelések során adódó komplikációk.
A Betegbiztonság Világnapjához kapcsolódó felhívásra a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház is válaszolt: a kórházi osztályok tájékoztató anyagokat kaptak és minden osztály hirdetőtáblájára nyomtatott formában is – a világnap narancssárga színével jelölve – felkerültek a világnappal kapcsolatos információk.
Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere a világnap alkalmával azt mondta, a betegek ellátása és gyógykezelése mellett az egészségügyi ellátás biztonsága is elsőrendű fontosságú a Hargita Megye Tanácsa által működtetett Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház számára. A kórházi belső fertőzések megelőzésére eddig is kiemelten figyeltünk és igyekszünk kiterjeszteni ezt a figyelmet az ellátással kapcsolatos összes nemkívánatos esemény megelőzé­sé­re – mutatott rá. Felsorolta, rendszeres képzéseken hangsúlyozzák a különböző kezelési eljárások betartásának fontosságát, az idén a kórházba kerülő újabb diagnosztikai eszközök is a részét képezik a biztonságosabb betegellátásnak, egy hónapja pedig bevezették a nemkívánatos események követését, elemzését is. Ugyanakkor több, a kórházi munka megszervezését érintő intézkedés is a biztonságot célozza. A kórházi alkalmazottak például új kitűzők révén azonosíthatók, új eszközszállító kiskocsik beszerzését kezdték el a gyógyszerek, az orvosi eszközök szállítására és a kórházba való belépést is ellenőrizhetőbbé fogják tenni.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,234RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb