Nagyobb bevétel

51

A közpénzügyi minisztérium hely­­zet­jelentése szerint az első évnegyed folyamán kedvezően alakultak a konszolidált költségvetés bevételei, ugyanakkor növekedett a közberuházások vo­­lumene is. Vannak azonban meggondolkoztató jelenségek is.

A hivatalos jelentésből az derül ki, hogy a konszolidált általános költségvetés összbevételei 1,1 százalékkal voltak nagyobbak, mint a megelőző esztendő azonos időszakában. Ezen belül az adóbevételek 2,5 százalékkal gyarapodtak. Ami mindenképpen örvendetes, az az, hogy a nyereségadóból származó állami költségvetési bevételek több mint 26 százalékkal gyarapodtak, s ez egyrészt azt jelzi, hogy a hazai cégek jelentős hányada hatékonyabban tevékenykedett, másrészt pedig azt, hogy javult az adózási fegyelem. A jövedelmi adóból származó költségvetési bevételek viszont szinte megmagyarázhatatlan módon alig 3,3 százalékkal voltak nagyobbak az idei esztendő első évnegyedében, mint 2015 első évnegyedében. Ez azért furcsállandó, mert időközben egyes szektorokban béremelésre került sor, s ennek bizonysága az is, hogy a költségvetési intézményrendszerek személyzeti kiadásai összességükben 8,1 százalékkal voltak nagyobbak az esztendő első három hónapja során, mint 2015 azonos időszakában. Nos, ha ilyen arányban növekedtek ebben a szektorban a bérek, akkor mindenképp furcsa, hogy a béradóból származó bevételek növekedési aránya szerény volt. A dolgok ilyenszerű alakulásában esetleg közrejátszhatott az, hogy az országos bruttó minimálbér januárban esedékes megemelése végül is elnapolódott május 1-jére.
Igen meglepő adatokat tartalmaz a helyzetjelentés az Európai Uniótól kapott pénzösszegekre vonatkozóan (azokról az összegekről van szó, amelyek az eszközölt kifizetések, valamint az előfinanszírozások kontójára kellett volna érkezzenek): a tavaly a szóban forgó címen több mint 1,3 milliárd lej érkezett, az idén alig 237 millió lej, azaz 82 százalékkal kevesebb. Ennek a számadatnak a tükrében azt is feltételezhetjük, hogy miért is kellett távoznia hétfőn az Európai Alapokért felelős miniszteri bársonyszékből Aura Raducu asszonyságnak.

Bonyolultabb a kép
A Hargita Megyei Közpénzügyi Adminisztrációnál Kedves Imre közgazdásztól, ügyvezető igazgatótól arról érdeklődtünk, miként is alakultak az elmúlt három hónap folyamán a költségvetési bevételek. A megelőző esztendő azonos időszakához viszonyítva nemigen van, amiről beszélni, mert bonyolultabb a helyzet, pontosabban olyan strukturális változások következtek be, amelyek értelmetlenné, illetve lehetetlenné teszik az összehasonítást. Arról van szó, amiről már tegnapi lapszámunkban is beszámoltunk, nevezetesen ama február 1-jétől hatályos átszervezésről, amely nyomán 152 megyénkbeli közepes nagyságrendű adófizető virtuális értelemben átköltözött Brassóba. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy azok adóügykezelése átkerült a Brassói Regionális Közpénzügyi Vezérigazgatóság illetékességébe. Tehát az általuk befizetett különböző adók már nem szerepelnek a Hargita Megyei Közpénzügyi Adminisztráció statisztikáiban. Ettől függetlenül Kedves Imre ügyvezető igazgatótól megtudtuk, hogy a felettes szerveik által megállapított különböző jövedelmek beinkasszálási programját jó körülmények között sikerült teljesíteni, s annak aránya az első évnegyed során elérte a 107,48 százalékot. Ez abszolút számban kifejezve több mint 243 millió lejt jelent (amúgy a program szerint a tervezett bevétel 226 millió lej volt). A már említett átszervezés nyomán megváltozott az adófizetői állomány is. Ezek szerint március 31-én a megyei közpénzügyi adminisztráció szintjén összesen 91 861 adófizető magánszemélyt tartottak nyilván (ezek közül 11 473 különböző kategóriába sorolt engedélyezett magánszemély) és 15 050 adófizető jogi személyt. Ez utóbbi tekintetében a legjelentősebb kategóriát a kereskedelmi társaságok képezik, amelyek száma meghaladja a 10 ezret. Amúgy a Hargita megyei adófizetők összlétszáma 106 911, legalábbis ennyi szerepel a közpénzügyi adminisztráció nyilvántartásában. Nos, ezeknek az ügykezelése hárul a megyei adminisztráció különböző struktúráira, amelyek keretében összesen 358 személy tevékenykedik.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek