2021, január 17, vasárnap.

Nagykorúsítás és hagyományőrzés

Régi hagyományok elevenedtek meg tegnap Gyergyó­szár­hegyen, idén is megtartották a regrutaünnepet. A rendezvényt első alkalommal a helyi önkormányzat és az Együtt Szárhegyért Egyesület szervezte három évvel ezelőtt, azóta pedig minden ősszel katonadaloktól hangos a község. Tegnap tartották a nagykorúsító ünnepséget is, ahogy Danguly Ervin, a Cika Néptánccsoport vezetője fogalmazott: a fiatalok feladata megtanulni és továbbvinni a hagyományokat.

Nagykorúsítási ünnep. Érték és hagyomány
Nagykorúsítási ünnep. Érték és hagyomány

Hangos énektől csengett tegnap Gyergyó­szár­hegy: lovas felvonulással adták meg a regrutaünnep alaphangulatát, katonaénekekkel elevenítve fel a régi időket. A nagykorúsító ünnepséget a fél tizenegyes szentmise keretében tartották, a 18. életévük betöltését ünneplő fiatalok helytörténeti és honismereti felkészítőt is kaptak a nagyszabású eseményt megelőzően – tájékoztatott Danguly Ervin, a gyergyószárhegyi Cika Néptánccsoport vezetője.
A nagykorúsítandó fiatalok a háborús hősök emlékművénél koszorúztak a rendezvény keretében, az egész napos program egy igazi időutazást elevenített meg.
– A rendezvény egyik célja a régi katonáskodással kapcsolatos szokások és néprajzi értékek felelevenítése, ugyanakkor fontos cél maga a nagykorúsítás is – jegyezte meg lapunknak Danguly Ervin, hangsúlyozva: biztos benne, hogy a fiatalok továbbviszik ezeket az értékeket.
A rendezvény zárásaként délután a helyi vasútállomásra vonultak, ahol egy hagyományos katonabúcsúztató pillanatait idézték fel. Fontos mozzanata ez a rendezvénynek, ugyanis régen épp ilyenkor, október elején vonultak be a fiatal fiúk katonának – jegyezték meg a szervezők.

Kertész László

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb