Nagyheti műhely Gyergyószentmiklóson – Gyakorolták a tojásírást

177

Második alkalommal szervezte meg a Kézmívelők elnevezésű – elsősorban felnőtteknek szóló – foglalkozássorozatát a gyer­gyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum. Tavaly a bőrművesség képezte a tevékenység témáját, idén pedig a tojásírás technikáival foglalkoztak három napon keresztül a résztvevők. A szervezők rámutattak, a program célja a kézművesség, ezáltal pedig a hagyományos foglalkozások népszerűsítése, a tojásírás témáját pedig a húsvét közeledte indokolta.

Különböző tojásírási technikákat sajátítottak el a foglalkozás résztvevői Fotó: Kertész László

Átlagosan tíz-tizenkét résztvevővel zajlott a háromnapos foglalkozássorozat, akik több gyergyószéki településről érkeztek: a szervezők elmondása szerint Gyergyószentmiklós mellett Szárhegyről, Ditróból, sőt Maroshévízről is volt résztvevője a képzésnek.
A tevékenységet elméleti ráhangolódással indították, ahol a különböző tojásírási technikákra és mintákra, valamint a tojás szimbolikájára is rávilágítottak. Mindhárom napon más vezette a foglalkozásokat: hétfőn, Bodosi Erika koordinálásával többek között a batikolás technikáját sajátíthatták el a résztvevők, kedden Fehér Gizella népi iparművész vezetésével többszínű tojásokat készítettek, emellett pedig egy magyarországi technikával, az úgynevezett gömöri tojásírással is megismerkedhettek. Az idei képzés utolsó foglalkozását tegnap tartotta Páll Etelka, aki a különböző növényi festékek világába vezette be a résztvevőket.
– Az volt a cél, hogy alaposabban elmélyüljünk egy-egy technikában, mert amikor az ünnep ideje alatt „nagyüzemben” megy a tojásírás, akkor erre nem igazán van lehetőség – fogalmazott lapunknak Borsos Gyöngyi szervező, a Tarisznyás Márton Múzeum munkatársa. Érdeklődésünkre hozzátette: szeretnék, hogy harmadik alkalommal is megszervezzék a Kézmívelők foglalkozássorozatot, mondván, erre nagy valószínűséggel nyáron lesz lehetőség, témáját illetően azonban egyelőre nem született végleges döntés.
Nem ez volt az egyetlen tevékenység, amit húsvét közeledtével a múzeumban tartanak, hisz folyamatosan osztályközösségeket foglalkoztatnak, akik szintén tojásírásra jelentkeztek be az intézménynél.

Kertész László

A cikk a Hargita Népe március 29-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek