Nagycsütörtökig lehet kipróbálni

Hagyományos tojásírás

112

Idén is sokan tanulják a tojásírást Gyergyószentmiklóson. A Népművészeti Alkotóházban nemcsak gyerekeket várnak, hanem baráti társaságok, családok is ellátogathatnak oda, hogy elkészítsék a húsvéti asztal hagyományos díszét.

Oktatás az alkotóházban. Megtanulható, gyakorolható Fotó: Lázár Hajnal

Múlt csütörtökön elkezdődött a tojásírás időszaka a Népművészeti Alkotóházban. Egy héten át lehetőség van kipróbálni, gyakorolni a tojásírást, hogy szebbnél szebb, hagyományos húsvéti díszek kerüljenek az asztalra.
Több mint 1500-an jelezték már előre, hogy részt vesznek a programon, közel kétezer tojásíróra számítanak csütörtökig. A cél az, hogy minél többen elsajátítsák a hagyományos tojásmintákat.
Kisné Portik Irén oktató elmondta, hagyományos tojásírást tanítanak az érdeklődőknek, figyelnek arra, hogy csakis olyan motívumok kerüljenek a tojásokra, amelyek oda valók. A falra kitett képekről tanulhatják a tojásírók azokat a helyi motívumokat, amelyeket évszázadokkal ezelőtt is őseink a hímes tojásra írtak. Kisné megjegyezte, akik már többször részt vettek a programon, bonyolult és tökéletes mintázatokat is megvalósítanak, például a tojásfelület 160 részre való felosztását.
Az alkotóházban egymást váltják az osztályok minden délelőtt. A tanulók – mielőtt a forró viasszal dolgozni kezdenének – részletes útmutatást kapnak a kesice használatáról, arról, hogyan lehet vele egyenes vonalat húzni a tojásra.
– Ősanyáink is egy évben egyszer foglalkoztak ezzel, mégis változatlanul maradt fenn ez a csodálatos jelképközvetítés annyi évszázadon át. Ez egy parancs, ha eddig megmaradt, nekünk kell tovább vinni, s aki itt nálunk megtanulja, az majd könnyűszerrel továbbadhatja – fogalmazott a néprajzkutató. Az oktatók a hagyomány átörökítésére biztatják a résztvevőket, hogy ne szakadjon meg a „lánc”.
Van, akinek már elsőre könnyedén megy a kesice használata, másoknak pedig több idő kell, hogy szép mintákat alkossanak. Nagycsütörtökig bárki számára nyitott az alkotóház, reggel 9 órától délután 4-ig várják a tojásírókat.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek