Nagy üzlet a szállodaipar számára

Román EU-s elnökség

63

A csütörtök esti nyitórendezvénnyel, illetve a péntek délelőtti protokolláris, de ugyanakkor hivatalos találkozókkal ténylegesen is útjára indult az Európai Unió Tanácsának román elnöksége. Mint ismeretes, a csütörtöki és a pénteki nap folyamán országunk vendégei voltak, illetve a fővárosban tartózkodtak az Unió legmagasabb szintű vezetői is, köztük Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean Claude Junker, az Európai Bizottság elnöke, valamint az Európai Bizottság biztosai együtt hivatalos kíséretükkel.

Az Athénée Palace-ban éjszakáztak a díszvendégek…

Kiemelt fontosságú az Európai Unió életében az elkövetkező hat hónap, amely során az elnöki szerepkör betöltése Románia számára európai szinten is igen fontosnak és jelentősnek bizonyulhat, pontosabban kell hogy bizonyuljon. Annál is inkább, mert rendhagyó körülmények, illetve időszak során tölti be Románia e fontos szerepet, s ilyen összefüggésben mindenekelőtt a Brexitre, valamint a májusi európai parlamenti választásokra, s az ugyancsak májusban esedékes nagyszebeni EU-s csúcstalálkozóra gondolunk. Ugyanakkor az elnökség ideje alatt mindenekelőtt a fővárosban (de nem csupán) számos eseményre, rendezvényre, hivatalos, esetenként magas szintű megbeszélésekre, tárgyalásokra is sor kerül. Mindennek pedig óhatatlan velejárója a nagy jövés-menés, delegációk érkeznek és mennek, ilyen-olyan rangú tisztségviselők tesznek látogatást. Azaz Románia soros elnöksége akaratlanul is gerjeszteni fogja a bukaresti (de nem csupán) turizmust, a vendéglátóipari forgalmat, s ez már kiütközött a pénteki nap folyamán is, amikor a külföldről érkezett vendégek száma állítólag megközelítette az 1000-et. (Persze ebbe beleértve a kísérő, a technikai és a biztonsági személyzetet is.) Aznap egyébként a vendéglátói „főszerepet” az Ateneum tőszomszédságában lévő patinás és nemzetközi hírnevű Athénée Palace Hilton szálloda játszotta, ahol a legmagasabb rangú vendégek éjszakáztak.

Sok esemény, sok vendég
Félhivatalos értesülések szerint július végéig, azaz Európai Unió Tanácsa elnökségének periódusa során országunk 320 esemény házigazdája lesz. Ezen a 320 eseményen előreláthatólag több mint 25 000 résztvevő lesz jelen. (Ebbe a számba nem foglaltatnak bele azok a kisebb-nagyobb rangú uniós funkcionáriusok, akik a szóban forgó időszakban már-már ingázni fognak Bukarest és Brüsszel között.) Nos, ezzel a fluxussal kell majd megbirkóznia a hazai, illetve a fővárosi szállodaiparnak, s tágabb értelemben vendéglátóiparnak. Hogy mit is jelent ez a nagy vendégjárás, azt csak felbecsülni lehet, azt viszont tudni, hogy a múlt esztendei hat hónapos soros elnökség a bolgár főváros vendéglátóiparának a konyhájára mintegy 15-18%-kal többet hozott. A Romániai Szállodaipari Föderáció (FIHR) elnöke, Călin Ilie szerint hasonló arányú növekedésre számítanak Bukarest esetében is, de hozzáfűzte azt is, hogy az üzleti forgalom tekintetében bizonyára meg van a szerepe annak is, hogy a várható megnövekedett kereslet nyomán lesznek olyan szállodák, amelyek megemelik díjszabásaikat, sőt egyesek máris megemelték.
Visszatérve a már említett 320 eseményre, utalhatunk arra is, hogy azok közül körülbelül 200-nak lesz színhelye Bukarest, a többi 120-nak pedig az ország egyes városai, köztük Szeben (amely esetében a csúcstalálkozó jelent legalább egy egyhetes „csúcsforgalmat”), Kolozsvár és Tulcea. Amúgy a hozzávetőleges számítások szerint egy hivatalos látogatásra érkező külföldi személy egy látogatás során két éjszakát fog a fővárosban tölteni.

Kivállogatottak…
Természetes, hogy a szállodák felkészülése, versengése mát jó ideje megkezdődött. A FIHR elnöke, Călin Ilie nemrégiben azt nyilatkozta, hogy a parlament szomszédságában kiválasztásra került 21 három-és négycsillagos szálloda, amelyek együttesen körülbelül 3000 ággyal rendelkeznek. (A figyelem előterébe azért kerültek a parlament épületének a környékén számításba jöhető szállodák, mert az események túlnyomó többségére a parlament épületében fog majd sor kerülni.) Ugyancsak Călin Ilie szerint az elszállásolási feltételek ráfelelnek az elvárásokra, a kiválasztott szállodák döntő hányada európai színvonalú vagy annak közvetlen közelében mozog. Jobbára 2005 után épült szállodákról van szó. Szerinte egyetlen probléma merülhet fel, nevezetesen az, hogy a fővárosi szállodák egy része nem rendelkezik megfelelően kiképzett és műszakilag felszerelt konferenciatermekkel, ám e tekintetben is történtek lépések az utóbbi időszak során. Kétségtelen, hogy túl a vendégfogadói kapacitásokon, biztosítani kell a küldöttségek, a kiküldött munkatársak lehetőleg zökkenőmentes szállítását is, a megfelelő egészségügyi ellátást (számolva az előre nem látható helyzetekkel is), a kikapcsolódási lehetőségeket stb. Mindennek érdekében az államapparátus illetékes háttérintézményeinek közbeszerzés (vásárlás vagy bérbevétel) révén sikerült biztosítani a megfelelő mennyiségű, minőségű és típusú járművet, az esetleges szabadidő eltöltésére is programokat, kínálatokat állítottak össze, továbbá adott kórházi egységeket és azok személyzeteit úgymond „készenlétbe” helyezték. A soros elnökséghez kapcsolódó másik nagy esemény lesz az, amelyre már utaltunk, a nagyszebeni május 9-én sorra kerülő uniós csúcstalálkozó. Egy ilyen esemény tekintetében óhatatlanul is népesebb részvétellel kell számolniuk a szervezőknek, nevezetesen több száz külföldi újságíró jelenlétére. Ennek a „plusznak” megvan a maga jelentősége a szállodaipar szempontjából is, ezzel számolnak is, és a dolgok ilyenszerű alakulása okán a csúcstalálkozó idejére nemcsak a nagyszebeni három-, négy- vagy ötcsillagos szállodák szolgáltatásait számítanak igénybe venni, hanem egyes környékbeliekét is. Végezetül, de nem utolsósorban: a szállodaiparon túl egy ilyen hat hónapon át tartó esemény másabb ágazatok számára is jelenthet kisebb-nagyobb „élénkülést”, hogy a légi szállítási társaságok utasforgalmáról ne is beszéljünk…

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek