Nagy ünnepségre készül az Arany Griff Rend

Nyertes csatára emlékeznek

401

Az idén 600 éves székelyderzsi freskók és a kenyérmezei csata évfordulójára egész napos várfesztivállal készül az Arany Griff Rend középkori hagyományőrző szervezet, amelyet a székelyderzsi vártemplom udvarában szerveznek meg július 20-án.

Pozitívabb történelemszemlélet elindítását vállalták fel. Időszerű kezdeményezés Fotó: www.aranygriff.ro

Sashalmi-Fekete Tamás rendvezető pozitívabb történelemszemléletet szeretne elindítani, ennek apropója az 540 évvel ezelőtti kenyérmezei diadal, amikor jelentős győzelmet arattunk a törökök felett.
– Megemlékezéseink jó része a szomorúságról, a vereségről, a levert szabadságharcról szól. Mi ezt szeretnénk megfordítani abban az értelemben, hogy bár szépek és méltóságteljesek ezek az emlékezések, de olyan évfordulókat és megemlékezéseket tartsunk, amelyek a győzelmeink köré szerveződnek. Az ötletet az isztambuli Hadtörténeti Múzeumból merítettem, ahol olyan térképpel találkoztam, amelyen a törökök csak a győzelmeiket és hódításaikat mutatták be, a vesztes csatákról szemérmesen hallgatva – mondta el az ötlet eredetét Sashalmi-Fekete, aki tudatában van annak is, hogy nyilván ez is csupán egyoldalú ábrázolása a történelemnek, de ártalmas mindig csak a Székely Golgotáról beszélni. Sajnálja azt is, hogy nem ünnepeljük például a nándorfehérvári győzelmet sem…
Az ünnepség július 19-én, pénteken szakmai konferenciával kezdődik, amelyen régészek, történészek vesznek részt, s aznap este kezdetét veszi a java részben július 20-i várfesztivál. A szakma jeles képviselői jelezték részvételüket: Kolozsvárról Ladó Árpád Gellért hadtörténész, Kovászna megyéből Jánó Mihály, a falképek jeles ismerője, Bordi Zsigmond Lóránt sepsiszentgyörgyi és Botár István csíkszeredai régész, illetve a helyi régészek, Sófalvi András és Nyárádi Zsolt.
– Úgy döntöttünk, hogy – a péntek estét leszámítva – egy napra összpontosítjuk a várfesztivál összes programját: lesz lovasbemutató, malacsütés, újdonságként pedig említést érdemel a számszeríjász-bemutató. Ezek komoly, több mint 100 fontos fegyverek.
Az Arany Griff Rend egyébként folyamatosan fejlődik, változik, a székely harcosokon kívül két szász karakter is bekerült – tudtuk meg.
– Olyan konkrét karaktereknek néztünk utána, akik létezhettek és a saját családunk történetét visszavezetve összekötjük a múltat a jelennel. Például egyik tagunknak, Puskás Artúrnak Zilahon vannak a családi gyökerei, s mivel a város lakói közt szászok is voltak, neki épp a szász felszerelés tetszett meg. Egy szászhermányi nemes alapján építette fel a felszerelését, s a többiek is nagyon apró részletekig fejlesztették a sajátjukat: övcsatok, táskák, tarsolyok, nyíltegezek, sapkák, felsőruházatok rekonstrukciójáig mentünk el. A másik markáns vonal a székely harcosoké és az erdélyi vármegyei magyaroké maradt, ezeket a karaktereket is szigorúan régészeti leletek és korabeli ábrázolások alapján építjük föl – részletezte Sashalmi-Fekete Tamás. – A tagság létszámával nincs gond, bár a külföldi és belföldi egyetemek és a megélhetés időnként elszippantja a csapattagokat. Noha észrevehető a lassú visszaáramlás, kb. 15 állandó fővel dolgozunk együtt, de bármikor fogadunk újabb tagokat nemtől és kortól függetlenül – mondta el a rendvezető, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy elkészült a rend új, háromnyelvű honlapja (www.aranygriff.ro).

A rendről

Az Arany Griff Rend Szé­kely­udvarhelyen működik 2012 októbere óta. Tradicionális középkori székely, magyar és európai harcművészettel foglalkozik. Vezetője Sashalmi-Fekete Tamás történész. Az Arany Griff Rend az első erdélyi, székely középkori hagyományőrző szervezet, amely hiteles történelmi források, helyi régészeti leletek alapján és a helyi hagyományokra épülve valósítja meg a középkor had- és harcművészetét. Rekonstruálták a XIV–XV. századi székely harcosok fegyverzetét, ruházatát, harcászatát. 2013-tól tevékenységük történelmi táncokkal, kísérleti régészettel és alternatív oktatással bővült. 2018 áprilisától céget alapítottak His­torical Transylvania Kft. néven és élményturisztikai programok szervezésébe kezdtek.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek