Nagy olajgyűjtés szombaton

63

Műanyagot, papírt, alumíniumot, CD-ket, DVD-ket, villanykörtéket, elemeket és elektronikai hulladékot is átvesznek szombaton a nagy olajgyűjtés alkalmával Csíkszeredában a már megszokott helyeken: az Óceán Abc-nél, a Kalász negyedi lépcső felső szakaszánál, a Tudor negyedi József Attila Általános Iskola melletti parkolóban és a Sapientia egyetem szomszédságában.

ARP_5107_olajgyujtes_BA_SZ

Bár a tavaly felmerült, hogy a Zöld SzékelyFöld Egyesület hat év után befejezi az olajgyűjtő programját, hiszen időközben állandó átvevőpontok jöttek létre a különböző hulladéktípusokra, többen jelezték, hogy a továbbiakban is szükség van a kezdeményezésre – tudtuk meg Csonta Lászlótól. Az egyesület elnöke elmondta, azoknak, akik gyalog közlekednek például, messze van a MOL töltőállomás, ahol leadhatnák a használt étolajat, ezért szombaton 10 és 14 óra között újabb olaj- és hulladékgyűjtést szerveznek.
Emellett keresik a megoldásokat, hogy a problémás hulladéktípusok leadására folyamatosan legyen lehetőség. Ehhez kapcsolódik az egyik újdonságuk, egy partnerük, az Eco Trend Europa Kft. ingyenesen begyűjtő edényt bocsát mindazon lakástulajdonosi társulások, intézmények rendelkezésére, akiket érdekel a folyamatos leadási lehetőség, és biztosítani tudják az edény megfelelő tárolását. Jelentkezni, érdeklődni a 0742–125368-as telefonszámon vagy az info@zoldszekely.ro e-mail-címen lehet. Az első begyűjtő edényt az olajgyűjtés napján helyezik el a Kossuth Lajos utca 21. számú tömbházban.
Csonta László elmondta, az elmúlt években számos esetben adtak le a lakók olyan elektronikai hulladékot – például kenyérpirítót vagy porszívót –, ami számukra haszontalanná vált, viszont még működőképes volt. Ez a leadott hulladék körülbelül 20 százalékát jelentette. Ezért hozták létre a hangyabazár elnevezésű programjukat. Ennek keretében az olajgyűjtés alkalmával a lakók az egyesületnek adományozhatják ezeket a termékeket, sőt még azt is vállalják, hogy lehetőségeikhez mérten megjavítják a hibás termékeket. A begyűjtést követően az egyesület létrehoz egy adatbázist, majd felajánlja a termékeket azoknak, akik még hasznát veszik. Lejárt gyógyszereket ezúttal sem tudnak átvenni, mivel egyelőre nem találtak olyan szakmai partnert, aki átvenné azokat, viszont műanyagot, papírt, alumíniumot, CD-ket, DVD-ket, nyomtató festékpatronokat, villanykörtéket, elemeket és akkumulátorokat le lehet adni.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.