Nagy népszerűségnek örvendett a támogatásokról szóló fórum: Itthon is van jövő

19

Elsősorban szakképzett munkaerőből van hiány, ez alapján szervezi meg a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező és Szakképző Ügynökség tanfolyamait – hangzott el a csütörtöki Itthon is van jövő – StartUp Nation és támogatási formák – minden, amit tudni kell! témájú gazdasági fórumon.

Szakmunkások egy varrodában. Van igény rájuk                                                     Fotó: Barabás Emőke / archív

Megközelítőleg 130 résztvevőt vonzott az Itthon is van jövő – StartUp Nation és támogatási formák – minden, amit tudni kell! témájú gazdasági fórum. Az esemény résztvevőit Csilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének vezetője köszöntötte. Elmondta: egyre nagyobb azoknak a fiatalok száma, akik a külföldön megkeresett pénzt itthon, Hargita megyében, Székelyföldön szeretnék befektetni, kamatoztatni.
Az ügynökség új weboldalát Király Szabolcs pályázati programfelelős mutatta be. Rámutatott: az új https://investinhargita.ro portál célja, hogy a befektetési lehetőségeket, kiadó, eladó területeket, ingatlanokat mind a köz-, mind a magánszférában összegyűjtse és elérhetővé tegye az érdekeltek számára, megkönnyítve így a fiatal vállalkozók egymás közötti kommunikációját.
Márk Dezső, a Munkáltatók Országos Szövetsége Hargita Megyei Szervezetének elnöke ismertette az általuk végzett tevékenységet, Jánó Edit, a Megyei Munkaerő-elhelyező és Szakképző Ügynökség osztályvezetője pedig a munkaerőpiac helyzetéről, illetve a munkaadók és munkavállalók támogatási formáiról tájékoztatta a résztvevőket. Elmondta: tavaly megyei szintű felmérést készített az ügynökség arról, hogy milyen szakmákban van szükség munkaerőre, megkérdezve a munkaadók 40 százalékát. A felmérés eredménye azt mutatja, hogy elsősorban szakképzett munkaerőre van szükség és ezért szervez az ügynökség faipari, textilipari, élelmiszeripari, kereskedelmi, építészeti képzéseket. Mint megtudtuk: a kormány pénzügyi támogatásában elsősorban a frissen végzettek részesülnek, 1500 lej támogatást kapnak azok, akik tanulmányaik befejezése után fél éven belül munkába állnak. Ennek felét azonnal, a másik felét egy év munkaviszony után. Ha valaki lakhelyétől több mint 50 kilométerre talál munkát, az állam részéről 900 lejes lakbértámogatásban részesül 36 hónapon keresztül. Azok a cégek, amelyek frissen végzett fiatalokat alkalmaznak, 2250 lej juttatást kapnak egy éven át, azzal a feltétellel, hogy nem bonthatják fel másfél évig a munkaszerződést. Jánó Edit hozzáfűzte: bárki tájékozódhat a részletekről intézményük székhelyén.
Sebestyén Tihamér, a Kovász­na megyei kis- és középvállalkozók szövetségének egyik projektjét mutatta be, Fancsali Kálmán pályázati tanácsadó pedig elmondta: idén harmadjára is kiírják a StartUp Nation pályázatot. A pályázati támogatás gépekre, eszközökre, bérekre és egyéb olyan költségekre fordítható, amelyek szükségesek egy vállalkozás elindításához. Az idei StartUp Nation pályázat egyenként 44 000 eurós támogatást nyújt mindazoknak, akik termelési – mint élelmiszeripar, fémipar, faipar, textilipar –, szolgáltatási, kereskedelmi és informatikai ágazatban vállalkoznának.
A korábban sikeresen pályázók megosztották tapasztalataikat a résztvevőkkel. Csilip Árpád a Hargita Népének elmondta: sikeres volt a fórum, és örömmel vette tudomásul, hogy ilyen sokan keresik meg az ügynökségüket.
– Nemcsak a fiatalok itthon maradásáról kérdeznek, hanem nagy az érdeklődés a székely termékek, a lovas programok iránt is – részletezte a főszervező.

Ingyenes képzések indulnak

A hatékonyabb munkavégzés, a magasabb jövedelem és a fiatalok itthon maradása céljával ingyenes szaktanfolyamokat indít a Munkáltatók Országos Szövetségének Hargita Megyei Kirendeltsége Csíkszeredában is, partnerségben a Hargita Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, illetve a Fidelitas Egyesülettel. A képzésekre csak munkaviszonyban lévők jelentkezhetnek, munkáltatójuk ajánlásával.
A Munkáltatók Országos Szövetségének Hargita Megyei Kirendeltsége új helyszínen, a Kossuth Lajos utca 14. szám alatt várja a cégvezetőket, hogy együtt megoldásokat keressenek azok üzleti problémáira. Az egyesület elsősorban törvénymódosítási javaslatokat fogalmaz meg, amelyeket a kormány elé terjeszt. Abban az esetben teszi ezt, ha egy új törvény kedvezőtlenül hat a vállalkozások működésére. Továbbá ugyancsak feladatának tekinti, hogy az üzletvezetők javaslatait figyelembe véve képzéseket indítson a dolgozók számára, a hatékonyabb munkavégzés, a nagyobb jövedelem termelése és a fiatalok itthon maradása céljával. Idén középrégiós, 1 millió eurós pályázati támogatásból a következő tanfolyamokat indítják: CNC gépkezelő, hegesztő, víz- és csatornaszerelő, kereskedelmi dolgozó, villanyszerelő, textilipari dolgozó, biztonsági őr, számítógép-kezelő.
– A tanfolyamra kizárólag munkaviszonyban lévő személyek iratkozhatnak be egy, a munkáltatójuk által kitöltött űrlappal – fogalmazott az elnök.
Hozzáfűzte: több vállalkozó kereste fel, hogy alkalmazottjait beírassa a tanfolyamra, a CNC gépkezelőképzésre lassan be is telnek a helyek. Az egyesület képzéseit, a Hargita Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Fidelitas Egyesülettel partnerségben indítja.
Márk Dezső reméli, hogy márciusban el is kezdődhet az első kurzus, ez viszont attól függ, hogy meglesz-e a megfelelő létszám a tanfolyam indításához. Bővebb információt a képzésekről a cég székhelyén, illetve a 0744–643710-es telefonszámon kérhetnek az érdeklődők.

Barabás Emőke

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek