2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Nagy lesz a harc Kolozsváron

Az idei hazai ralibajnokság ötödik futamát rendezik ma és holnap Kolozs megyében. A Transilvania Ralira előzetesen negyvenkilenc páros nevezett, közöttük „másfél” csíki páros is. A legnagyobb harc újra a 9-es géposztályban várható, itt ugyanis huszonegy páros harcol a pontokért. A Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre csíkszeredai kettős a Logan-kupában szeretne újra a dobogón zárni.

Az első helyre hajtanak a csíkiak a Logan-kupában Fotó: Balázs Attila / rallyphoto.ro
Az első helyre hajtanak a csíkiak a Logan-kupában Fotó: Balázs Attila / rallyphoto.ro

Ma kezdődik és holnap zárul az idei román ralibajnokság ötödik futama, a Transilvania Rali.
A Kolozsvár központú versenyre előzetesen negyvenkilenc páros nevezett, közöttük van a csíkszeredai Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre kettős, akik a Dacia Logan-kupában próbálnak szerencsét, illetve a tusnádfürdői Alin Neagoe, aki Mihai Lăzărescuval az oldalán egy Subaru Imprezával áll rajthoz a 11-es géposztályban. Nevezett Magyarországról Kőzházi Károly is, a BMW-s pilóta immár harmadszor próbálkozik a Kolozs megyei ralival, az előző két kiírást viszont nem tudta befejezni: tavalyelőtt a Tárnoki-tóba esett autóstól, tavaly pedig a szászfenesi gyorsaságin technikai hiba miatt adta fel a viadalt a 11-es géposztály második helyéről.
Az idei Transilvania Ralin tizenegy gyorsasági szakaszt rendeznek, ebből három szuperszpeciál, a szelektívek összhossza 122,85 kilométer. Ma délután fél négykor a Kolozsvár melletti Szászfenesen lesz az első gyorsasági, a 4,15 kilométeres murva szakaszt aszfalbeállításokkal és -abroncsokkal kell teljesítse a mezőny. A második szakasz a Roska és Bánffydongó közötti 29 kilométeres szelektív lesz, ezt követően újra Szászfenesen lesz gyorsasági, a napot az este nyolc órakor kezdődő első szuperszpeciál zárja, melyet a Pólus Center parkolójában tartanak.
Holnap reggel fél tízkor rendezik a második versenynap első szakaszát, amelynek rajtja Bánffydongón, az érkezése Ros­kán lesz, ezt követi a Balktelep és Havasrekettye közötti 14,2 kilométeres szakasz. A hetedik szelektív újra a Roska és Bánffydongó közötti úton lesz, ezt követi a Kolozsvár és Szelicse közötti négy és fél kilométeres szakasz. Délután négy órakor indul az első versenygép a Torda központjában kialakított 1,3 kilométeres szuperszpeciálon, majd a Szelicse–Kolozsvár közötti szakaszt kell teljesítse a mezőny, a viadal pedig a Pólus Center parkolójában sorra kerülő szuperszpeciállal zárul este hat óra után.

Címvédés a cél
Az már biztosan eldőlt, hogy összetettben nem lesz címvédés a Transilvania Ralin, ugyanis az elmúlt két év győztese, a francia Francois Delecour idén nem vesz részt a hazai bajnokságban. Három éve a magyar Spitzmüller Csaba győzött, a Kolozs megyei viadalt utoljára négy éve, 2011-ben nyerte meg román pilóta, akkor Valentin Porcişteanunak sikerült ez, ám idén ő sincs a nevezők között. Ellenben ott lesz Bogdan Marişca, a Tempestini-család – Marco és fia, Simone –, valamint Keleti Edwin, mind a négy páros Ford Fiesta R5-tel indul és mind a négy pilóta Kolozsváron lakik.
A legnagyobb harc egyébként az elsőkerék-meghajtású autóknál (F2) lesz, itt 27 páros indul, ezen belül pedig 21 pilótával a 9-es géposztály a legnépesebb. A Dacia Logant választók száma egy tucat, a Suzuki-kupában hatan indulnak, heten pedig a 11-es géposztályba neveztek, közöttük van a tusnádfürdői Alin Neagoe, Kőházi Károly és a nagy visszatérő, kolozsvári Daniel Ungur.
A Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre páros tavaly megnyerte a Transilvania Rali Logan-kupa kiírását, a csíkiak elmondása szerint címvédésre készülnek.
– Érdekesek a pályák, „aszfaltos” verseny lesz, de két szelektívet murván rendeznek. A Szászfenes szakaszon murva abroncsokkal jót lehetne menni, ám aszfaltossal eléggé csúszós lesz – mondta a pályabejárást követően Teslovan Adrian. A csíki pilóta szerint a Balktelep melletti pálya technikás, nagyon sok gyors kanyarral tűzdelve, a szelicsei szelektív rövid, de gyors, az igazi megterhelést a három hosszú szakasz jelenti.
– A hosszú, 29 kilométeres szakaszt háromszor kell teljesíteni, kétszer Roskáról, egyszer Bánffydongóról indulva, és bárhonnan nézem, a szakasz első fele emelkedő, a második fele lejtmenet. Sok a gyors kanyar és sok az egyenes, nagy igénybevétel lesz a fékeken, ezt már a pályabejáráson tapasztaltuk, de reméljük, hogy az autóval nem lesz gondunk. Ez a verseny fontos számunkra, tavaly itt győztünk a Logan-kupában és idén címvédőként akarunk távozni – mondta Cseh Vajk Imre.
A Transilvania Ralin a Hargita Megyei Autósport Bírók kollégiumának kilenc tagja sportbírói feladatokat lát el, egy tagja pedig a versenyvezetőséget segíti.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb