péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Nagy igény az útikönyvekre és nyelvkönyvekre

Bár az iskolások vakációznak és szünetelnek az iskolaidőben szervezett állandó programok, mégsem állt meg az élet a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban; a felnőttek mellett továbbra is várják a gyermekeket – nemcsak olvasásra, hanem más hasznos vakációs időtöltésre is: papírszínház, rajzolási lehetőség, társasjátékok garmadája áll a betérők rendelkezésére.

Bábok a könyvtárban. Olvasásra ösztönöznek Fotó: László F . Csaba

Kicsit lelassul ugyan, de korántsem áll meg az élet a nyári szünidő alatt a megyei könyvtárban. Török Edit programszervezőtől a könyvtár nyári tevékenységeiről, programjairól érdeklődtünk.
– A gyerekek körében népszerű a papírszínház, mesét elevenítenek meg színházi eszközöket igénybe véve. Először gyógypedagógusok kezdték alkalmazni Japánban, Magyarországon már tíz éve nagy népszerűségnek örvend, mivel vizuális és auditív is egyszerre. Mi a könyvtárban körülbelül 3 éve élünk ezzel a lehetőséggel – közölte a könyvtár programszervezője.
Az iskolaév végén pályázatot hirdetett a könyvtár az általános iskolák felső tagozatán tanuló és a középiskolások számára a népmese napjára, Régi mesék új színekben címmel. A pályázat keretében a gyerekek egy mesét kell rajzban megjelenítsenek 15–23 oldalon, öt mese közül választhatnak. Vonzó díjak várnak a nyertesekre, a pályázat benyújtási ideje szeptember 20.
A szervezők azt ajánlják, hogy az érdeklődők személyesen keressék fel a könyvtárat, ugyanis nagyon fontos, hogy a színek élesek, a körvonalak jól kivehetők legyenek, ugyanakkor kötött a lap mérete is. A díjak 100, 200 és 300 lej értékűek az általános iskolások, és 150, 250 és 350 lej értékűek a középiskolások részére. A beérkezett pályamunkákat bemutatják és felhasználják a könyvtárban, ezek a munkák gyerekektől gyerekeknek születnek, a nagyobbak alkotnak, a kisebbek majd meghallgatják ezeket a meséket.
A pályázatról további információkat a könyvtár http://konyvtar.hargitamegye.ro honlapján, illetve Facebook-oldalán találnak az érdeklődők, továbbá írhatnak az edittok@yahoo.com e-mail-címre is.
A könyvtár többféle tevékenységet folytat ebben az időszakban, a Kájoni-emlékév alkalmából könyvjelzősorozattal készül, a könyvjegyeken a polihisztor ferences szerzetes különböző életszakaszai és munkái jelennek majd meg. A kétnyelvű, 15 könyvjelzőből álló sorozat Kájoni munkásságát hivatott népszerűsíteni.
A programszervező beszámolt arról is, hogy az intézmény jelentős összegeket kapott új könyvek beszerzésére, így nagyban folyik a szépirodalmi, ismeretterjesztő és gyermekkönyvek vásárlása. Megemlítette továbbá, hogy az alagsorban fotókiállítás látható, s előrevetítette azt is, hogy az intézmény augusztus 30-án nyelvi és irodalmi játékokkal emlékezik meg a román nyelv napjáról. A játék nyertesei könyvjutalomban részesülnek a megyei tanács jóvoltából.
A könyvtárban megtekinthető a Brassó megyei könyvtár kezdeményezésére létrejött kiállítás anyaga is: 32 megye könyvtára csatlakozott a játékhoz, amelynek során a gyermekek Pinocchio-rajzokat színeztek, majd a munkákat az intézmények egymás között cserélve mutatják be.
A könyvtár nyári forgalmáról Péter Katalin olvasószolgálatos könyvtáros számolt be. Mint mondta, a látogatók száma nem sokat változott, különbség csupán a kölcsönzött könyvekben nyilvánul meg: ebben az időszakban több útikönyvet, nyelvkönyvet, könnyű olvasmányt, életmóddal, sporttal kapcsolatos kiadványt, illetve szakácskönyvet kölcsönöznek, mint máskor.

Barabás Emőke

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb