Nagy fogás volt a Nagy-Küküllő Akció

112

Hetedik alkalommal szervezett városszépítő kalákát az UTCA – Udvarhelyért Tesszük Akciócsoport. A civilek a Nagy-Küküllő medrének belvárosi, mintegy 2 kilométer hosszúságú szakaszát tisztították meg a szeméttől. Az eredmény tonnában mérhető.

Huszonhat gumiabroncsot halásztak ki. Sejtik, ki az elkövető Fotó: Lázár Emese
Huszonhat gumiabroncsot halásztak ki. Sejtik, ki az elkövető Fotó: Lázár Emese

A székelyudvarhelyi városi piac melletti betonhídtól a városi strand melletti hídig terjedő, mintegy két kilométeres hosszúságú partszakaszon július 31-én, vasárnap szervezett medertakarítási akciót az UTCA – Udvarhelyért Tesszük Akciócsoport. A kalákára 32 önkéntes jelentkezett, akik délután két óráig folyamatosan dolgoztak. Öt óra alatt megtisztult a partszakasz mindkét oldala és a folyómeder is.
– Eddig ez volt a legnagyobb és legnehezebb akciónk. Hihetetlen mennyiségű szemetet, hulladékot halásztunk ki a folyóból és gyűjtöttünk össze a partjáról, megsaccolva körülbelül hét tonna súlya van a „zsákmánynak” – summázta az UTCA vezetője, Szabó Zsolt. Ruhanemű, cipő, pillepalack, hűtőszekrény, kimustrált teherautó-, traktor- és személygépkocsi-abroncsok, autósülés, villanyégő, rozsdás csövek, kerékpár, hangszer, bőrönd, tévéalkatrészek, de még egy bőrfotel is akadt a civilek horgára a takarítás során.
– Elképzelhetetlen, hogy mi mindent beledobnak a Küküllőbe az emberek. A legszomorúbb, hogy gyógyszert is találtunk, ami köztudottan az egyik legveszélyesebb hulladék – mondta lapunknak Szabó, aki szerint felháborító felelőtlenség, hogy van ember, aki lejárt szavatosságú nyugtatóval „csendesítette” a Nagy-Küküllőt. Mint mondta, számára és az akcióban részt vevőknek is talány, hogy miért úsztatják le egyesek a Küküllőn, és miért nem a városszerte elhelyezett szelektív kukákba dobják a megunt, kinőtt zoknit, nadrágot, harisnyát, nagykabátot, dzsekit, cipőt.
A vasárnapi akció során több, orvhorgászok által műanyag ládákból és egyéb, nem a folyóba való eszközökből összetákolt gátat is felszámolt a csapat. A medertakarítás eredményeképp került partra 26 darab gumiabroncs is. A szervezők gyanítják, hogy a hatalmas méretű és közel 100 kilós súlyú traktorgumik honnan származnak, utána is járnak a dolognak, de amíg nem bizonyítható a tettes/tettesek kiléte, addig az akciócsoport elnöke nem akart nevesíteni senkit.
– Nem tudok róla, hogy Udvarhelyen még lett volna ilyen, és ekkora szabású, civilek által és pusztán önerőből szervezett medertakarítás. Természetesen most is voltak támogatóink: a Székelyudvarhelyi Horgászegyesület, a köztisztasági vállalat, az RDE pedig, ahogy korábbi kalákáink során, most is adott szemeteszsákokat, és Horváth Katalin, az egyik leglelkesebb tagunk süteménnyel kedveskedett. Annak is nagyon örvendtünk, hogy gyarapodott az önkéntesek száma, mert minden eddigi akciónkhoz képest most voltunk a legtöbben – összegezte elégedetten Szabó Zsolt. Hozzátette: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala is felkarolta az UTCA hetedik akciójának résztvevőit, ingyenes strandbelépővel ajándékozta meg a csapatot, így vidám, jó hangulatú fürdőzés volt a megérdemelt jutalom. Szabó elújságolta: lesznek még hasonló városszépítő kalákáik, és hamarosan hivatalosan is bejegyzik az UTCA Egyesületet, sőt Széles Ferenc grafikus műhelyében már készül egy animációs kisfilm is, amelynek főszereplője a csoport kockakő logójára emlékeztető Ritya, a Macskavics.
Az UTCA – Udvarhelyért Tesszük Akciócsoport május 21-én a Szejke-patak medrének kitakarításával kezdte meg tevékenységét. Június 18-án a Csereháton levő lakónegyedben segítettek felújítani a játszóteret, másnap pedig a Fehér-patak medrének egy szakaszát tisztították meg a hulladéktól, és építettek egy „vízmarasztaló” gátat. Június 28-án a Kerekerdőn, július 3-án a Hősök sírjánál dolgoztak, július 10-én pedig az Árpád-patak medrét takarították ki a civilek.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek