Nagy-Britannia után mások is kiléphetnek

62

Romboló erejű folyamat a brit uniós tagság megszüntetése (Brexit), és akár újabb tagálla­mok kiválásához is vezethet Tony Blair volt brit kormányfő szerint.

Tony Blair. Precedensérték Fotó: vg.hu

Tony Blair volt brit kormányfő attól tart, hogy országa példáját követve más tagállamok is kiléphetnek az Európai Unióból (EU). A munkáspárti politikus a Die Welt című német lapban tegnap ismertetett nyilatkozatában kiemelte, hogy valamennyi tagállamban megvannak azok a félelmek és feszültségek, amelyek Nagy-Britanniában az EU-tagság megszüntetését pártolók győzelméhez vezettek a 2016-os népszavazáson.
Ráadásul Nagy-Britannia a távozás után példájának követésére ösztönözhet más tagállamokat. A kiválás után hangsúlyosan „nem EU-tagországként” határozná meg magát, és a tagállamok közötti feszültségek ügyében másként tevékenykedne, mint a közösség tagjaként. Ez pedig „nem lesz jó Európának” – mondta Tony Blair.
Hangsúlyozta, hogy a Brexitet fel kell használni a félelmeket okozó gondok megoldására, különben tovább erősödik a populizmus. Nem szabad visszariadni a reformoktól, például az egyik uniós alapszabadság, az EU-n belüli lakhelyválasztás és munkavállalás szabadságának felfüggesztésétől. Ez „megbékítené a briteket Európával, és általánosságban is közelebb vinné az európaiakat az Unióhoz” – mondta Tony Blair, aki 1997-től 2007-ig volt Nagy-Britannia miniszterelnöke.
Hangsúlyozta, hogy a Brexitről szóló tárgyalások alatt a huszonheteknek nyitva kell tartaniuk a közösségbe visszavezető ajtót, és ezzel támogatniuk kell az EU-párti brit erőket. Mint mondta, valós esélyt lát arra, hogy honfitársai átgondolják a tagságról hozott döntésüket.

MTI

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek