Nagy beruházásokat terveznek

Udvarhelyszéken számolt be a Harvíz

147

Székelyudvarhelyen 60 százalékos a vízhálózat vesztesége, mert – az elmúlt években megtörtént javítások ellenére – a rendszer jelentős része továbbra is elavult. Vannak olyan városrészek, ahol a vezetékeket még a 60-as évek végén fektették le, és azóta sem cserélték ki. Az új vízszolgáltató révén viszont lehetőség nyílik az egész rendszer rendbetételére, sőt fejlesztésekre is.

Fülöp Árpád Zoltán, Bogáti Csaba és Izsák Attila. Új időszámítást ígérnek Fotó: Lőrincz Csaba / Városháza

Húszmillió euró értékű pályázatra számít Szé­kely­udvarhely a víz- és szenny­vízrendszer fejlesztésére, bővítésére. A nagy volumenű, ugyanakkor igencsak szükséges beruházás lehetősége volt az egyik fő oka annak, hogy a város csatlakozott a Harvíz Rt.-hez. Másrészt pedig azért, mert a regionális szolgáltató működése sokkal biztonságosabb, gazdaságosabb tud lenni, mint egy magáncégé, és a városnak prioritás a jó minőségű közszolgáltatások biztosítása – jelentette ki Jakab Attila városmenedzser tegnap azon a találkozón, amelyen a Harvíz Rt. vezetősége számolt be az eltelt néhány hónap tapasztalatairól, és ismertette jövőre vonatkozó terveit.

A vízdíjat részben fejlesztésre költik
Székelyudvarhely az év elején vált meg a korábbi szolgáltatótól, az Aqua Nova Kft.-től, és április 1-jétől vette át a szolgáltatást a Harvíz térségi víz- és csatornaszolgáltató részvénytársaság. A Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Egyesület által létrehozott cég a megye jelentős részén van jelen, és egyforma díjszabással dolgozik minden településen. A váltás a cég szempontjából zökkenőmentesen zajlott, jelentette ki Bogáti Csaba főmérnök, vezérigazgató a városházán tartott tájékoztatón. Senki nem került utcára Székelyudvarhelyen az Aqua Nova alkalmazottai közül, sőt a korábbi béreik sem csökkentek.
A lakók számára kisebb mértékű drágulást hozott az átállás: összesen 60 banit az ívóvíz- és szennyvíz esetében. A vezérigazgató viszont elmondta, hogy minden köbméter ivóvízért kifizetett összegből 1,09 lej, a szennyvíz esetében pedig 7 bani a fejlesztési alapba megy, tehát gyakorlatilag a díjak 30 százaléka kerül ide. A fejlesztési alapban hét hónap után már 1,77 millió lej gyűlt össze, és ebből a város rendelkezésére áll 237 542 lej. Ez utóbbi elköltéséről az önkormányzati testület dönt, a nagyobb rész pedig annak a pályázatnak az önrészét képezi majd, amely elnyerésével megvalósulhat az udvarhelyszéki közműrendszer nagyszabású fejlesztése. Bogáti Csaba elmondta, hogy a hatástanulmány tavaszra készül el, ennek előkészítése, a tárgyalások már zajlanak.

A tóból nyernének vizet
A Harvíz úgy tervezi, hogy a csíkszeredai vízellátás mintájára alakítanák át az udvarhelyszéki rendszert, azaz ahogy ott a csíkszépvízi víztározóból, itt a zeteváraljai tóból nyernék ki az ivóvizet.
– Átlagosan 15 millió köbméter vizet jelent ez. Sokkal biztonságosabb, stabilabb lenne ez a megoldás, és kiszámíthatóbb a vízminőség is – közölte a szakember. Az is benne van a tervben, hogy az udvarhelyi derítőállomásra „hoznák” a térség szennyvizét, ehhez a létesítmény modernizálására, és – esetleg – kapacitásának növelésére lesz szükség. A pályázatból továbbá majdnem teljesen megújulna a hálózat, ami 32–32 kilométernyi víz- és szennyvízvezeték cseréjét jelenti majd – tudtuk meg Bogáti Csabától. Jelenleg a városi hálózatnak mindössze egyharmada áll polietilén csövekből, a többi régi, elavult vezeték.

Előnyösebb feltételek
A vezetőség elmondása szerint amióta átvették a vízszolgáltatást, gyorsabbak a beavatkozások baj esetén, ugyanakkor elvégezték a szükséges javításokat a Nagy-Küküllőnél található vízkiemelőnél. Főleg az iszaptalanító berendezéssel dolgoztak, így kevesebb vegyszer kell a víz megtiszításához. A derítőállomásnál is volt feladat, és összességében az volt a cél, hogy télire minél biztonságosabbá tegyék a vízszolgáltatás feltételeit.
A város szempontjából pozitív hozadéka a váltásnak az is, hogy míg eddig a polgármesteri hivatal fedezte a javításokat (például ha csőtörtés miatt egy utcát fel kellett törni), ez most már a szolgáltató dolga. Így átlagosan havi 10 ezer lej szabadult fel.
A Nagy-Küküllőn átvezető fővezeték meghibásodásáról is szó esett, ahonnan időnként szökőkútszerűen ömlik a víz. Bogáti Csaba biztosított, hogy ez nem veszélyezteti a szolgáltatást, a víz a folyóba folyik vissza, és nem a lakosságnak kell kifizetnie. A vezérigazgató kollégáival, Fülöp Árpád Zoltán főkönyvelővel és Izsák Attila udvarhelyi munkapontvezetővel együtt továbbra is átlátható, direkt és egyenes kommunikációt ígért a vízszolgáltatás kapcsán.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek