Nagy az érdeklődés

102

Tizenegy éves szünet után ismét megrendezésre került a Bukaresti Nemzetközi Autószalon (SIAB). Egyébként az visszakerült az ilyen jellegű nemzetközi rendezvények naptárába, s ezentúl azt kétévente szervezik meg, minden esztendőben a tavasz folyamán. Az ünnepélyes megnyitóra március 23-án került sor, a nagyközönség által pedig március 24-től április 1-jével bezárólag látogatható.

ARomexpo Kiállítási Komplexum három felújított csarnoka mintegy 27 ezer m2-es felületen, valamint a 20 ezer m2-es szabadtéri felületen megrendezett nemzetközi kiállítás már az első napon óriási érdeklődésnek örvendett: a hivatalos adatok szerint március 24-én több mint 10 ezer belépőjegyet adtak el. (Egyébként a felnőttek esetében egy egész napra érvényes jegy ára 30 lej, a 7 év alatti gyermekek és a fogyatékkal elő személyek részére a belépés ingyenes, a gépkocsik parkolási díja pedig 3 lej/óra.) Az első napon egy, a maga nemében jelentős eseményre is sor került: néhány órával a kínai világbemutatót követően a látogatók Bukarestben is szemrevételezhették az új Volkswagen Touareget. Ezt az új modellt amúgy rövidesen országunkban is piacra dobják, indulóára 43 000 euró (áfa nélkül), a 286 lóerős csúcsmodell ára pedig meghaladja a 60 000 eurót is. Az elmúlt héten volt még egy másik premier is: bemutatásra került a Rolls Royce Phantom. Ha már az újdonságokról esett szó, meg kell említenünk az Automobile Bavaria standjánál látható BMW M5-ös új modelljét is, amely a család leggyorsabb modellje. Egyébként az SIAB-on 20 gépkocsimárka van jelen, és hazai viszonylatban 23 premierre kerül sor.

Hiányzik a Dacia, jelen van a Ford
A jelentős távolmaradók között tartják számon a Renault Csoportot, s azon belül az Automobile Dacia Rt.-t. A francia cégcsoport illetékesei még januárban bejelentették, hogy nem sikerült belepréselniük idei programjukba a SIAB-on való részvételt. Egyesek viszont tudni vélik, hogy a Gépkocsigyártók és -importőrök Egyesületéből, APIA-ból való tavalyi kilépésük is közrejátszott, illetve oka lehetett, legalábbis részben, a „hiányzásnak”. (Egyébként a SIAB szervezője a Romexpo, társszervezője pedig a Romániai Kereskedelmi és Iparkamara együttműködve az APIA-val.) Jelen van viszont a Ford. Az amerikai cég felvonultatta a ráncfelvarráson átesett Mustang modelljét, a Fiesta Active modelljét, valamint a KA Plusz Active modellt, de a Craiován gyártott Ecosportot is. Az országunkban gyártott modell kapcsán a Ford Románia elnöke, John Oldham azt hangoztatta, hogy a Craiován gyártott járgányok minősége semmivel sem alábbvaló a Németországban gyártottakénál. Ám hozzáfűzte azt is, hogy a romániai megfelelő autópályák hiánya, valamint a nehézkes vasúti szállítás ugyancsak megdrágítja a fuvarozási költségeket, ami óhatatlanul begyűrűzik a gépkocsik áraiba is. Az érdekesség kedvéért utalt arra, hogy egy próbaszállítás során a Craiova–Kürtös közti 400 kilométeres távot a vasúti szerelvény 12 óra alatt tette meg, annak átlagsebessége 35 km/h lévén. Ami pedig az Ecosport gyártását illeti: annak alkotóelemei 25-30%-át a hazaiak teszik ki, a többi pedig importból érkezik, beleértve Kínát, Indiát vagy Brazíliát is. Egyébként már megyénk útjain is lehet látni Hargita megyei rendszámú Ford Ecosportot.
Visszatérve a SIAB-ra, utalhatunk arra, hogy az péntekkel bezárólag 10 és 20 óra között látogatható, szombaton és vasárnap pedig 10 és 19 óra között. A gépkocsival érkezők esetében jó tudni, hogy a Kiállítás Sugárút (Bd. Expoziței) és a Park Utca (Str. Parcului) felől érkezhetnek a B, C és a D kapukhoz, és azok környékén több parkolási felület is rendelkezésre áll, összesen több mint 2100 parkolóhellyel.

Hecser Zoltán

A cikk a Hargita Népe március 27-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek