2021. május 17, hétfő.
Hirdetéscustom_html_banner1

Nagy a harc a bajnoki címekért

Az idei autós time attack országos bajnokság négy dupla fordulóból áll, ebből hármat rendeztek meg, így a nyolcból hat futamon vannak túl a versenyzők. A bajnokságnak gyakorlatilag két helyszín ad otthont, négy futamot a Marosvásárhely melletti Transilvania Motor Ringen, kettőt Gyergyószentmiklós központjában tartottak, az utolsó két verseny pedig a Maros-parti város versenypályáján lesz. Számos kategóriában és géposztályban a csíkszeredai Richy Racing Team pilótái vezetik a pontvadászatot.

Fazakas Erik Zsolt két kategóriában is bajnokesélyes. Vezeti a 3-as géposztályt és második a Junior 2. kategóriában Fotók: Valleb motor&sport

Harmadik éve, hogy a csíkszeredai Richy Racing Team (RRT) Sportegyesület szervezi az autós time attack országos bajnokságot a Román Autósport Szövetség (FRAS) égisze alatt. 2017-ben a kézdivásárhelyi és prázsmári autóspályákon tartották a bajnoki futamokat, tavaly pedig Gyergyószentmiklós és Marosvásárhely utcáin is volt verseny. Idén a nyolcból hat futam házigazdája a marosvásárhelyi Transilvania Motor Ring, két futamnak pedig Gyergyószentmniklós adott otthont, a bajnokság szervezője pedig már jelezte, a tervek szerint a Békény-parti város jövőben is a pontvadászat egyik helyszíne lesz. Idén eddig negyvenhárom pilóta harcolt a bajnokságban, közülük mindössze ketten nem szereztek pontot. A csíkszeredai Richy Racing Team a legutóbbi futamon húsz pilótát indított.
A pontvadászat öt géposztályban és három kategóriában zajlik, a raglisták élén többnyire az RRT pilótái találhatók, és a csapattársak egymás közt vívnak óriási harcot a bajnoki címért.
– A Richy Racing Teamnek nemcsak Hargita megyében, hanem az ország más pontjain is vannak leigazolt sportolói. A sportegyesületnek jelen pillanatban harminchét leigazolt sportolója van, többségük a time attack bajnokságban érdekelt, de közülük többen a másodosztályú autós hegyibajnokságban is érdekeltek, ugyanakkor van pilótánk a szlalom szakágban, egy sportolónk, Csató Roland pedig a Rali-2-ben is szerepel, ráadásul nagyon jól – nyilatkozta Ritner Béla, a Richy Racing Team SE vezetője. Hozzátette, az egyesület alapításakor az egyik cél az volt, hogy a fiatalokkal megismertessék az autósportot, aki pedig szeretné ezt űzni, annak indulási lehetőséget biztosítani különböző pontvadászatokban.

Szabó Botond a 4-es géposztályban a második helyről várja az utolsó két futamot

A bajnoki állások
A pályaautós time attack bajnokságban az 1-es géposztályt a 65 éves Alexandrescu Mihai vezeti, a fővárosi sportoló az 1970-es évek végén a Dacia gyár tesztpilótája volt, a bajokságban egy VW Lupóval versenyzik. Az RRT sportolója két futamgyőzelem mellett kétszer lett második, így 70 ponttal vezeti a bajnokságot a 64 pontos Domokos Sándor és a 49 pontos Neamțu Victor előtt. A géposztályban 28 pontos Ana Ciprian az ötödik, míg Ghibernea Anne Marie (mindketten RRT) az utolsó, ám utóbbi hölgy munkahelyi elfoglaltságok miatt eddig csak az első futamon indult el.
A 2-es géposztályt László Loránd (VW Lupo) vezeti 94 ponttal a 92 pontos Besenyei Csaba (Honda CRX) és a 83 pontos Turzai Dániel László (Honda Civic) előtt. Az RRT-sek között a mojnyesti Scirlet Sebastian Nicolas (Renault Twingo) a negyedik 78 ponttal, a csíkszeredai Kopacz Zsolt (Peugeot 306) 22 ponttal a hetedik, míg Csató Roland 11 ponttal a tizedik helyen áll, azonban a csíki sportolók két, illetve egy futamon indultak csak el.
A 3-as géposztályban két RRT-s pilóta harcol az első helyért. Az első helyen három futamgyőzelemmel és két második hellyel, összesen 94 ponttal a csíkszeredai Fazakas Erik Zsolt (Honda Civic Type R) áll, őt követi a 91 pontos nyárádszeredai Kiss Szilárd (Renault Clio RS). A szintén RRT-s Kádár Zsolt (Renault Clio RS) csak a gyergyószentmiklósi futamokon indult, így 13 ponttal a nyolcadik helyen áll.
A 4-es géposztályban a nyolc pilótából heten az RRT tagjai. A bajnokságot a nagybányai Veres István (Opel Manta B) vezeti 97 ponttal a 74 pontos csíkszeredai Szabó Botond (Seat Ibiza) előtt, a harmadik helyen pedig egyetlen nem RRT-s sportolóként a 66 pontos Orha Claudiu (Mitsubishi Colt) áll. A szebeni Kovács Károly (Renault Mégane RS) 50 ponttal a negyedik, a két gyergyószentmiklósi pilóta közül Elekes Róbert (Nissan 200 SX) 39 ponttal az ötödik, míg a 23 pontos Munteanu Alexandru (Mercedes Benz SLK) a hatodik, a nagybányai Gobel Edurad (BMW M3) 18 ponttal a hetedik, míg a mindössze egy futamon részt vevő székelyudvarhelyi Tódor Vendel (VW Golf) 11 ponttal a nyolcadik.
Az 5-ös géposztályt is RRT-s pilóta vezeti, a nagybányai Andor Marius (VW Golf IV) 52 pontot szerzett, második az 54 pontos Covalschi Ionela, míg harmadik a 45 pontos Constantin Ionel, a negyedik helyen szintén az RRT-től a kolozsvári Lacan Bogdan Emil (mind Audi A4) áll 30 ponttal.
A Street 1 kategóriában az első négy helyet foglalja el RRT-s versenyző. A ponttáblázatot a kolozsvári Radu Pompei Andrei (VW Golf IV) vezeti 52 ponttal a 41 pontos besztercei Mureșan Sorin Daniel (BMW E90), a 26 pontos gyergyószentmiklósi Munteanu Alexandru (Mercedes Benz SLK) és a 23 pontos nagybányai Gobel Edurad (BMW M3) előtt.
A Junior 1-es kategóriát Scirlet Sebastian Nicolas vezeti 97 ponttal, az RRT-s pilótát 77 ponttal Domokos Sándor (Honda Civic) és a 62 pontos Cazacu Alexandru (Skoda Fabia) követi.
A Junior 2-es kategóriában mindössze két pont választja el az RRT-s pilótákat az élen, Kiss Szilárd (Renault Clio RS) 66, míg Fazakas Erik Zsolt (Honda Civic Type R) 64 pontot gyűjtött. Tarta David (Suzuki Swift Sport) 36 ponttal a harmadik, Kopacz Zsolt 24 ponttal a negyedik, Kádár Zsolt 12 ponttal az ötödik, míg Csató Roland 11 ponttal a hatodik helyen áll.
Az országos time attack bajnokság utolsó két futamát október 4–6. között a Transilvania Motor Ringen tartják.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

16. Erdélyi Táncházzenészek Találkozója

Kerekasztal-beszélgetéseket, előadásokat, mesterkurzusokat és jó hangulatú muzsikálásokat tartottak az elmúlt hétvégén a XVI. Erdélyi Táncházzenészek Találkozóján. Az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesülete szervezte négynapos rendezvénynek...

Sikerrel zárult az Erdélyi Vállalkozói Iskola

Közel félszáz jelentkezőből választották ki azt a 18 fiatal vállalkozót, aki négy hétvégés műhelytáborban szerezhettek használható tudást, amit cégük fejlesztésében, elképzeléseik megvalósításában alkalmazhatnak. A...

Tízezer lejt szán az SZKA környezetvédelmi projektekre

Összegyűlt a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) Zöld alapja, így idén is támogatni tudják az udvarhelyszéki civil szervezetek környezettudatosságra ösztönző programjait, sőt, ehhez kapcsolódó eszközbeszerzésre...

Legfrissebb