Nádi káposztavágás és –VÁSÁR Szépvízen

28

Káposztavágásra és –vásárra várják a szépvízi, csíkborzsovai és csíkszentmiklósi gazdák a vásárlókat. Ezúttal október 15-én, szombaton népesül be a szépvízi Nád-dűlő, ahol a reggeli órákban elkezdődik a káposzta vágása. A kilenc évvel ezelőtt visszahonosított hagyomány szerint a helyszínen vásárt is tartanak, ahol a káposzta mellett, a savanyításához szükséges fűszereket is beszerezhetik az érdeklődők.

banner_utfeletti

– Az idén kilencedik alkalommal szervezzük meg a káposztavágást és –vásárt. Évekkel ezelőtt az öregek elbeszélései szerint próbáltuk, formába önteni az eseményt. Azt mondom így nyolc esztendő után, hogy a legsikeresebb rendezvényünk lett, ha rendezvénynek lehet nevezni, ugyanis munkáról van szó – fogalmazott magazinunknak Ferencz Tibor szépvízi polgármester.
A nádi vásárokra leginkább a felcsíki falvakból érkeztek régebb a vásárlók, így az utóbbi években egy felcsíki falut hívnak meg díszvendégnek az eseményre. Ezúttal Csíkmadaras lesz a meghívott – részletezte a polgármester.
A helyiek szerint a szépvízi káposztának sajátossága, hogy lapos a feje és levélzete vékony, karácsonykor már töltött káposztát lehet készíteni belőle.
– Fontosnak látom azt a dolgot, hogy ez a helyi káposzta valamilyen formában meghonosodjon, mert nagyon sokan vannak, akik innen-onnan szerzik be a palántát, magot vásárolnak, és azt ültetik el. Ilyen célból területeket béreltünk és hozzákezdtünk a magtermesztéshez. Ez kétéves folyamat, így már a tavaly megtörtént a megfelelő fejek kiválasztása, az idén pedig magot fogtunk – tudtuk meg a polgármestertől. A terv az, hogy jövőre palántát is termesszenek nagyobb mennyiségben, és ezt adják oda a gazdáknak. A legtöbb gazda ma is saját magból neveli a palántát.
Az elmúlt évek munkájának látható eredményei vannak. A Nádon még idén is ültettek krumplit is, de mindenképpen látványos eredmény, hogy megszűnt a parlag, a felhagyott terület a dűlőn.

 

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..