Nyithatók az ideiglenes bárányvágópontok

Április 15-től 28-ig szól a működési engedély

299

Ideiglenes bárányvágópontok engedélyezésével, valamint az élelmiszergyártó, -raktározó és -forgalmazó egységek fokozottabb ellenőrzésével készül a közeledő húsvéti ünnepekre a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság. Az ideiglenes bárányvágópontokat április 15. és 28. között üzemeltethetik a gazdák.

Közeledik a húsvét. A hatóságok tettre készek Fotó: Archív

Már kérhetik az ideiglenes bárányvágópont-nyitási engedélyeket a szakhatóságtól azok a Hargita megyei gazdák, akik a közelgő húsvétra készülődve az ünnepi asztalra szánt bárányokat az üzletekben vagy vásárcsarnokokban legálisan, tőkehús formájában kívánják értékesíteni – erősítette meg tegnap lapunknak dr. Ladó Zsolt, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője.

Tavaly több mint 800 bárányt vágtak
Az ideiglenes bárányvágási engedély birtokában a vágópontokat – a hatósági állatorvos felügyelete mellett – április 15. és 28. között üzemeltethetik a juhos­gazdák. A létesítményekre kiállított működési engedély mind a katolikus, protestáns, mind pedig az egy hétre rá következő ortodox húsvéti ünnepi időszakra is kiterjed – jegyezte meg.

– A működési engedély gyakorlatilag két hétre, a katolikus húsvétot megelőző nagyhét hétfőjétől egészen az ortodox húsvét vasárnapjáig szól. A vágópont- engedélyezési feltételek ugyanazok maradtak, mint tavaly. Mivel ideiglenes tevékenységről van szó, a követelmények is minimálisak: vezetékes víz, tisztaság. Azok, akik az ideiglenes működési engedélyt évről évre igénylik, már jól ismerik a feltételeket. A vágást hatósági állatorvos felügyeli, az ellenőrzés nyomán bélyegzővel megjelölt húst pedig a piacokon és élelmiszerboltokban értékesíthető – tette hozzá a megyei főállatorvos. Tavaly a Hargita megyében engedélyezett három ideiglenes vágópontról közel 850 bárány került a vásárlók asztalára.

Nagyító alatt a tej-, hús- és tojástermékek
A szakhatóság ugyanakkor a húsvéti ünnepek közeledtével fokozza az élelmiszergyártó, -feldolgozó, -raktározó és -árusító egységek ellenőrzését is, de a hatósági állatorvosok érkezésére kell számítaniuk a tömegrendezvényeknek otthont adó éttermeknek, panzióknak, vendéglátó ipari egységeknek is.
– Az élelmiszergyártók amúgy is állandó ellenőrzés alatt állnak, de az ünnepi készülődés idején fokozottabban figyelünk a hús-, tojás- és tejtermékeket gyártókra és forgalmazókra. Az ellenőrzés kiterjed a raktározási felületekre, a higiéniai követelményekre és a hőmérsékleti görbe betartására. Arra kérem a fogyasztókat, hogy az ünnepi asztalra szánt élelmiszereket csakis ellenőrzött egységekből, azaz engedéllyel rendelkező boltokból, árusoktól szerezzék be. Út széléről, szekérből, csomagtartóból ne vásároljanak húst vagy tejtermékeket, mert azoknak a származási helye élelmiszerbiztonsági szempontból bizonytalan, ellenőrizetlen – hangsúlyozta Ladó Zsolt. Városokon állandó ügyeletben fogadják az élelmiszer-bevizsgálásra érkezőket, vagy rendellenességet észlelő vásárlókat a hatósági állategészségügyi körök is. A helyszíneken szolgálatot teljesítő szakemberek elérhetőségét és az állategészségügyi kör nyitvatartási idejét mindenhol feltüntették.
A megyei főállatorvos kérdésünkre elmondta, a húsvéti élelmiszerbiztonsági ellenőrzésekkel párhuzamosan a közutakon felállított ellenőrzőpontokon sem szünetel a munka: a rendőrség és a hatósági állatorvosok szűrőjén a közelmúltban nemcsak az élőállat-szállító járművek, hanem a kísérő dokumentumok nélküli hússzállítmány is fennakadt. A rakományt elkobozták – tájékoztatta lapunkat Ladó Zsolt.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek