Néptáncművészeti szakot indít a Sapientia

Margójegyzet

58

Az erdélyi néptáncművészeti és néptánc-pedagógiai oktatás felkarolását célozza a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara: az intézmény 2019 őszén alapképzést tervez indítani az érdeklődők számára. A képzés együttműködésben jön létre két neves budapesti intézménnyel, a Magyar Táncművészeti Egyetemmel és a Hagyományok Házával, amelyekkel partnerségben speciális képzés is indul a már alkalmazásban levő hivatásos táncosok számára.
Az országban öt hivatásos magyar néptáncegyüttes működik, ezért nagyon fontos a megfelelően képzett táncosok utánpótlása, emellett az iskolákban zajló táncoktatásban is folyamatosan szükség van a szakképzett táncpedagógusokra. Éppen ezért tartja fontosnak a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem az erdélyi néptáncművészet és néptánc-pedagógia felkarolását. Ennek érdekében indít ilyen irányú alapképzést a kolozsvári kar, már elkezdődött az ideiglenes működési engedély elnyerésének folyamata, remélhetőleg 2019 őszén fogadhatják az első iratkozókat. Azokat kívánja megszólítani a szak, akik szeretik a táncot, hangsúlyosan a néptánc iránt érdeklődnek, és hivatásként szeretnék űzni azt. Magas szintű elméleti és gyakorlati tudás mellett egyéb táncnyelveket és tánctechnikákat, mozgás- és előadó-művészeti ismereteket sajátíthatnak el a beiratkozók, és a szak elvégzésével táncművészként, táncpedagógusként helyezkedhetnek el.
A helyi rövid és hosszú távú igények megfogalmazására adott válaszként indult el az egyeztetési folyamat az erdélyi hivatásos táncegyüttesek, a Hagyományok Háza, a Sapientia – EMTE és a Magyar Táncművészeti Egyetem között, amelynek eredménye a nappali tagozatos alapképzés mellett külön speciális képzés is. Ez utóbbi a már alkalmazásban levő hivatásos táncosok számára lesz elérhető, egyetlen beiskolázási évfolyamot jelent, és a fent megnevezett három intézmény együttműködésében jön létre mint a Magyar Táncművészeti Egyetem kihelyezett alapképzése.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek