Négylábúak menedéke Udvarhelyen – Használják a régit, készülhet az új

146

Múlt év augusztusában lehetetlenült el véglegesen az udvarhelyi menhely léte: az amúgy is tarthatatlan állapotok egy alapos esőzés után katasztrofálissá változtak. A telepet akkor bezárták, az áradás után összefogott állatokat Csíkszeredába szállították. Hamarosan elkezdik az új menhely építését, a terv szép, de idén csak egy része készül el.

Gondját viselik a gazdátlan állatoknak. Remény újabb menhely nyitására Fotó: Ebremény

Korábban lapunkban is beszámoltunk arról, hogy a székelyudvarhelyi városvezetés a régi, bezárt és elföldelt szeméttelep szomszédságában fogja kialakítani az új kutyamenhelyet. Megkeresésünkre újfent arról tájékoztatott a polgármesteri hivatal sajtóosztálya, hogy a cél korszerű, az európai uniós normákhoz illeszkedő menhely építése, a terv szerint a kb. 2000 négyzetméteres területen 88 állatnak megfelelő menedéket biztosító telep készül, állatorvosi rendelővel, elfekvővel, adminisztrációs épülettel. A tervet a székelyudvarhelyi Pecta cég dolgozta ki.
A munkálatokat a város költségvetéséből finanszírozza a polgármesteri hivatal. Ebben az évben a terület bekerítése, és rendezése, a kennelek felállítása, illetve a kanalizálás és a víz bevezetése valósulhat meg. Ha minden a tervek szerint halad, akkor nyáron már itt lelnek otthonra a város területéről befogott vagy bevitt állatok.
Kiderült az is, hogy az új menhely elkészültéig ideiglenes jelleggel újra megnyitják a II. Rákóczi Ferenc úton található régi telepet, erről a döntésről a városháza egyeztetett az EbRemény Állatvédő Egyesülettel is. A városgazdálkodási osztály munkatársai februárban az udvaron általános takarítást végeztek, megtisztították és kimélyítették az esővíz-elvezető árkot. Új kennelek is készültek, ahová a befogott állatokat ideiglenesen elhelyezhetik.
Kodolányi Enikő, az Eb­Re­mény Állatvédő Egyesület munkatársa megerősítette az egyeztetés tényét, elmondta, hogy rendszeres a kommunikáció eb­ben az ügyben az illetékesekkel. Hangsúlyozta viszont, hogy elfogadták ugyan a régi menhely ideiglenes újranyitásának szükségességét, de csak azzal a feltétellel, ha új kennelekbe, és nem a régi épületbe kerülnek az ebek. Azt is megtudtuk, hogy a civilek folyamatosan figyelemmel követik a menhellyel kapcsolatos helyzet alakulását.
– A tavaly nyári eset óta nem zajlott nagyobb befogási akció a városban, jelenleg mindössze két-három kutya van a telepen, de sürgősen szükség van a korszerű menhelyre – összegzett Kodolányi Enikő.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek