Negyven gazda vette át az oklevelet

81

Egy hónapja harmincnyolc fővel indultak, végül a menet közben csatlakozottakkal együtt negyven fiatal állattartó gazda fejezte be a Hargita Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének beondózási tanfolyamát. Az elismerő okleveleket a napokban Gyergyócsomafalván adták át.

Csomafalván gyakorolták az inszeminálás fogásait a gazdák Fotó: Domján Levente
Csomafalván gyakorolták az inszeminálás fogásait a gazdák Fotó: Domján Levente

Véget ért a Hargita megyei fiatal állattartó gazdák számára szervezett nem hivatalos inszeminátori tanfolyam: a közel egy hónapos képzés zárómozzanataként a múlt csütörtökön Gyergyócsomafalván negyven állattenyésztő vette át a Hargita Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének és az Országos Állattenyésztési és Nemesítési Hivatal Hargita megyei kirendeltségének közösen kiállított, a gazdák felkészültségét elismerő oklevelét.

Elégedettek az eredményekkel
A 32 órás felkészítő első felében a képzés szervezői az elméleti ismeretek bővítésére, míg a továbbiakban a gyakorlati tudás átadására helyezték a hangsúlyt. Márton István, a tanfolyamot szorgalmazó szakegyesület elnöke lapunknak nyilatkozva nem is titkolta: elégedett az elért eredményekkel. Sőt úgy gondolja, a rövid, 16 órás elméleti és 16 órás gyakorlati felkészítők ellenére a gazdák számára még többet is sikerült nyújtaniuk annál, mint amit terveztek: ez a pluszt pedig azok az új szakmai kapcsolatok, útmutatások, tanácsadási-tanácskérési lehetőségek jelenti, ami alapján a gazdák oktatóikhoz, a felkészítésükben részt vett szakemberekhez a továbbiakban is bátran fordulhatnak.
– Értékelésem szerint a gyakorlati felkészítők is nagyon hasznosak voltak. Emiatt külön köszönet illeti egyrészt a házigazdát, Domokos Árpádot, aki az állományából rendelkezésünkre bocsátotta a gyakorlatozáshoz szükséges teheneket, más részről pedig Horváth Sándor gyergyóújfalvi állatorvost és a négy technikust, Csata Attilát, Balla Ernőt, Pál Emilt és Ivácson Endrét, akik a gazdák mellé álltak, és mindenben segítették, sőt, a továbbiakban is segítik a tanfolyamon részt vett állattartókat. A képzés legnagyobb hozadéka viszont, hogy legalább képet alkothattak a farmerek arról, hogyan is működik a fajtanemesítés, hogyan kell tárolni az ondót, melyek azok az ismert és kevésbé ismert részletek, amelyek ehhez a szakmához tartoznak. Ha nem is mer mindegyikük belefogni, és mással végezteti a munkát, de immár akkor is rendelkeznek a megfelelő ismeretekkel ahhoz, hogy kiválasszák azt a bikát, amelynek a szaporítóanyagával az utódok kívánt fajtajavítása érdekében teheneiket megtermékenyítik – hangsúlyozta Márton.

Nem versenyeznek a hivatásos inszeminátorokkal
A Hargita Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének elnöke elárulta: az általuk szervezett mesterséges termékenyítési tanfolyamnak hamarosan más téren is folytatása lehet. – Nem hivatalos forrásból tudom, hogy minden megyének – így Hargita megyének is – kiképeztek egy olyan személyt az Országos Állattenyésztési és Nemesítési Hivataltól, aki a beondózókat évente akkreditálja. Ha a tanúsítványt azok a gazdák is megkapják, akik a mostani beondózó-tanfolyamot elvégezték, akkor tevékenységükhöz a támogatást is minden további nélkül megkapják – jegyezte meg Márton. Elmondta, Hargita megyében jelenleg közel százhúsz hivatásos, engedéllyel rendelkező inszeminátor dolgozik, ám a mesterséges termékenyítés technikáit napokban zárult tanfolyamon elsajátító gazdákat nem az ő konkurenseiknek szánják. A lényeg, hogy az a gazda, aki a vásárolt szaporítóanyaggal tehenei mesterséges fedeztetését külső segítség nélkül maga akarja elvégezni, a megfelelő tudás birtokában megtehesse – szögezte le Márton István.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.