szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Múzeumavató és jövőtervezés

A következő generáció nevelését, a múlt megidézését és a jelen szakmai gyakorlatát népszerűsítette a tizenegyedik alkalommal szervezett tűzoltóünnepség Gyergyószárhegyen.

Régi tűzoltófelszerelések. Segítőkészség Fotó Boncina-Székely Szidónia

Pénteken, a rendezvény első napján több mint hatvan gyermek ismerkedett a tűzoltók életével és hivatásával, elméleti és gyakorlati foglalkozások is voltak. Első alkalommal hirdették meg a tűzoltó versíró pályázatot is, ahová annyi alkotás érkezett, hogy kiadványt terveznek megjelentetni, a nyerteseket pedig a közelgő káposztafesztiválon díjazzák majd.

Szombaton ünnepélyes felvonulással, szirénázó tűzoltóautókkal érkeztek a régi szertárhoz a szárhegyi tűzoltók és a meghívott vendégek. A környező falvak – Remete, Ditró, Újfalu, Csomafalva és Güdüc – alakulatai mellett Miskolc és Ajak városok is képviseltették magukat az ünnepségen. A múzeum egyik leglátványosabb darabját, az 1800-as években, Budapesten készült lóvontatású tűzoltófecskendőt közösen helyezték el a múzeumi teremben.

A megnyitó részeként Györffy Zsolt, a Gyergyószárhegyi Önkéntes Tűzoltó Alakulat parancsnoka elmondta: régi álmuk volt ez a múzeum, fontosnak tartották, hogy az utókor erőt tudjon meríteni az itt látottakból. A régi épületet eredeti formájába állították vissza, az itt látható, egy évszázadról mesélő tárgyak nagy része az alakulat felszereléséből, a falustársak felajánlásaiból gyűlt össze, de Miskolc, Nagybajom és Csomafalva alakulatai is adtak tárgyakat a berendezéshez.

A múzeumba belépve az érdeklődők hangfelvétel segítségével tájékozódhatnak a régi tárgyak között: a múltbeli kalandozás során megtudhatjuk, milyen eszközöket, felszereléseket használtak a tűzoltáshoz, milyen ruhákat viseltek az akkori önkéntesek. A múzeumban az 1936-ban alakult tűzoltó-zenekar hangszerei is megtalálhatók, emellett fényképek, feljegyzések, plakátok tanúskodnak arról, hogy a tűzoltó-alakulat milyen fontos szerepet játszott a közösség életében, mindennapjaiban.

A megnyitóünnepséget követően a kultúrház Cika termében folytatódott a nap, ahol a veterán tűzoltók mesélték el élményeiket, tapasztalataikat és emlékeiket az érdeklődőknek.
A rendezvény vasárnaptól keddig a Szent Flórián tűzoltótáborral folytatódik, ahol a szárhegyiek mellett Ajak és Nagybajom települések alakulatai vesznek részt.

Boncina-Székely Szidónia

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb