Művészi igényességgel dokumentálja és népszerűsíti a községet

Bálint Elemér Imre fotóiról

517

Az egyszer biztos, hogy az udvarhelyszéki polgármesterek között Oroszhegy első embere a legjobb fotográfus. De nemcsak ezen a vidéken. Ha jól megnézzük, akkor egész Székelyföld szintjén. Ha meg tágítjuk e kört, és végignézzük a kiváló fotósok munkáit, akkor Elemért is nyugodtan a legjobbak közé sorolhatjuk. Ezt egy ideje maguk a fényírók is észlelték, szívesen mutatkoznak maguk is képeikkel az ő társaságában. Jelent már meg olyan székelyföldi album, amelybe a legsikerültebb fotók közé válogatták be az ő felvételeit. Mondjuk ki nyugodt szívvel: az alkotásait…

Meseház Fotók: Bálint Elemér Imre

Amióta elterjedt a számítógép és az internet, a digitális technika, úgyszólván demokratikussá vált a fotózás. Sokan nem hittük ezelőtt két évtizeddel, hogy ezek az eszközök bárki számára hozzáférhetővé válnak, s mindenki legjobb tudása vagy tudatlansága mértékében használhatja.
Elég becsületesen fel is hígult vizuális téren a világháló és a közösségi média. Boldog-boldogtalan jelen van ott, s az okostelefonok jóvoltából a Facebook virtuális pletykatere képi dokumentálással is szennyezhető és fokozható. Odáig jutottunk, hogy akár saját buta és értelmetlen halálunkat, bődületes marhaságainkat, műveletlenségünk és tökéletes ízléstelenségünk legmélyebb bugyrait mutogathatjuk egymásnak és a külvilágnak… Ésszel és tehetséggel azonban ezek az eszközök és lehetőségek saját munkánk, közösségünk népszerűsítését, létünk dokumentálását is szolgálhatják.
Bálint Elemér Imre roppant tudatosan használja ki e lehetőségeket. Napról napra le(fény)írja élményeit. Így számol be a községben lezajlott megvalósításokról, az eseményekről, de mindezekkel párhuzamosan nagy empátiával végzi a természeti környezet, a növény- és állatvilág ábrázolását, az évszak- és hangulatváltozásokat, polgártársait pedig a legkülönbözőbb élethelyzetekben – ünnepi és hétköznapi – színfalak közt örökíti meg.
Bizonyos értelemben szociofotók is ezek a képek. Amikor teheti azonban lirizál, metaforákat fényképez, átértelmez jelenségeket, megmutatja, hogy a szépség mögött is van még egy másfajta gyönyörűség, amelyet költői érzékkel örökíthetünk meg.

Vadtehenek

A polgármester, aki alapfoglalkozását tekintve mérnökember, fiatalabb korában verseket írt. A precizitásra való törekvés és a költői elvonatkoztatás így testesül most meg a fény és a képeszközök közvetítésével. Ez a folyamatos képi jelenlét saját munkaköre meghosszabbítása és önkéntes kibővítése. Lelki öröm és a vidék népszerűsítése ugyanakkor.

V. Régiók találkozója

Ez alkalommal Oroszhegy község mutatkozik be Székelyudvarhelyen a művelődési házban, 2019. január 12-én, szombaton; 16.30-tól Bálint Elemér fotókiállítását nyitják meg, ezt követően, 17.00 órától veszi kezdetét a gálaműsor a nagyteremben. Köszöntők hangzanak el, majd fellépnek az Oroszhegyi Ifjúsági Fúvósok, az Oroszhegyi Nyugdíjasok, a Szilvamag Néptánccsoport, a Gyöngyszem Néptánccsoport és az Urusos Néptáncegyüttes. A belépés ingyenes.
Oroszhegy központjából szombaton13.15-kor két autóbusz szállítja Székely­udvarhelyre a fellépőket és a családtagokat, illetve 15.00 órakor másik két 45 személyes társasgépkocsit biztosít az önkormányzat a helyi érdeklődőknek. A rendezvényt követően is gondoskodnak a községből érkezők hazaszállításáról.

Simó Márton

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek