Művészi díszek a csíkszeredai karácsonyfán

51

Fazakas Ildikó képzőművész és Bakó Klára textilművész évek óta közös munkával készíti el a csíkszeredai központi karácsonyfa díszeit. A Grafirka Egyesület tagjai a többhetes munkafolyamatról, elképzelésekről, és a gyermekközpontú dekoráció fontosságáról meséltek Keresztes Bea kérdéseire válaszolva.

Évente megjelenik a sajtóban a hír, miszerint a Grafirka Egyesület tagjai készítik el a csíkszeredai központi karácsonyfa díszeit. Azt azonban kevesen tudják, hogy kiket rejt a szervezet. Fazakas Ildikó képzőművész és Bakó Klára textilművész 2002 óta dolgoznak együtt. A 2005-ben elindult gyermekváros-projekt alatt is közösen készítették el a különböző díszeket, játékokat. Lapunk érdeklődésére elmondták: nemcsak nekik köszönhető az évente megújuló kézművesdekoráció, hiszen társultak segítségek is.
– A gyermekváros-projekt megszűnése után vágtunk bele a karácsonyfa-díszítésbe. A város kért fel minket a munkára. Igazából úgy emlékszem, hogy első alkalommal még párhuzamosan dolgoztunk mindkét folyamaton. Ebből a karácsonyfa maradt meg hosszú távon – emlékezett Fazakas Ildikó.
A képzőművész elmondta: a gyermekváros elképzeléséből és hangulatából származik az ún. gyermekközpontú karácsonyfa ötlete is. Kiemelte: a korábbi években pusztán dekoratív jellege volt a csíkszeredai karácsonyfának.

Éjszakába nyúló alkotómunka
A tervezést, bevásárlást, a projekt kitalálását rendszerint Bakó Klára vállalja. A textilművész rámutatott: sok munkával jár a díszek elkészítése, nem beszélve arról, hogy minden évben újat alkotnak.
– Az illusztratív jellegű díszeket Ildikó készíti el, az angyalok, a bábok az én alkotásaim. Mindent nem tudnánk csak mi ketten megcsinálni, így idén három óvónő segített nekünk. Az igazság az, hogy sok-sok éjszakába nyúló napból tevődik össze a végtermék – számolt be Bakó Klára, akitől azt is megtudtuk, hogy rendszerint mindenki a saját otthonában dolgozik az adott díszen.
– Részletekre szétosztjuk a munkát, darabokból dolgozunk. Jó lenne egy műterem, nem könnyű így alkotni – mutatott rá Fazakas Ildikó, megjegyezve: nem kellemes mindig bekérezkedni valahová az utolsó napokban.
A művészek egyöntetűen leszögezték: az évek során rengeteg díszt készítettek el, amelyeket újra fel lehetne használni.
– Jó lenne összegyűjteni, kiválogatni ezeket a dekorációkat. Rengeteg kreatív munka van bennük, kár lenne, ha a padláson porosodnának valahol – jegyezte meg a képzőművész, aki szerint így a befektetett munka is újra érvényesülni tudna.
A karácsonyfadíszek rendszerint három hét alatt készülnek el. Ebből egy hétbe telik az anyag beszerzése. Ezután következik a mérés és szabás, így szűk másfél hét marad a tényleges alkotásra.
– Én például nem mindig találok olyan anyagot, ami megfelelne, és van, hogy napokig keresgélek az üzletekben. Nem látszik kívülről ez a hajtás, amely évente megismétlődik, de idén is több mint kétszáz díszt készítettünk el – jelentette ki Bakó Klára.

A várakozás pillanatát ragadják meg
A kézzel készített díszek között szerepel tizenkét füzér, negyven lámpás, közel száz gömbcukorka és szaloncukor, tizenkét angyal, valamint huszonnégy szám is. Az időjárási viszonyokra is gondoltak az alkotók, akik kültéri festékekkel és habszivaccsal is dolgoznak. Az esőben, hóban és fagyban is ellenálló díszeket csak a forróság teheti tönkre.
Visszatérő motívum – az angyalok és az édességek mellett – a gyermekarc. Harminckét gyermekportré díszíti a fenyőfát ebben az évben is. Fazakas Ildikó alkotásai a várakozás pillanatát hivatottak megragadni, és az ünnep szellemét közvetítik.
– Ha más városokat nézünk, jellemzően semleges tartalmú, központi dekoratív funkciója van a karácsonyfáknak. Én a 80-as évekből, a saját gyermekkoromból merítek inspirációt a díszek elkészítésekor. Ilyen módon hozom vissza, aktualizálom az akkori érzéseket – taglalta Fazakas Ildikó, aki arról is beszélt, hogy míg a 2000-es évek elején ismeretlenek többször megrongálták a gyermekvárost, a karácsonyfadíszeket máig nem tette tönkre senki.
Bakó Klára megjegyezte: az első években voltak, akik ellopták az alsó ágakról a csokoládé-dekorációt, mert az hitték, hogy tényleg édesség van bennük. Ez azonban hamar abbamaradt.
Egyébként a művészek előre megbeszélik azt is, hogy milyen színek domináljanak az adott évben. Volt már csipke és tarka anyag is, idén az adventi naptár okán a számok dominálnak. Mint megtudtuk, előzőleg úgy tervezték, hogy a számok felkerülnek az ágakra, de utólag kiderült, hogy túl kicsi a fenyőfa, így köréje helyezték el őket.
– A Csíki Mozi bejárata fölött elhelyezett, több mint kétméteres, lépcsőzetesen kialakított naptár és Mikulás helyébe angyalt készítek karácsonyra. Így lesz teljes a munka, s az adventi időszak egyaránt – mondta Bakó Klára.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek